To je to što me zanima!

Stiže uskoro - David Stern pokreće europsku diviziju

Smijali su se kad sam tvrdio da će svijet dostići NBA, a pogledajte sad koliko stranaca kod nas igra, kaže komesar NBA lige David Stern
Vidi originalni članak

Zamislite na trenutak ovu scenu: LeBron James se u dresu jedne europske košarkaške momčadi bori za naslov NBA prvaka. Prema tvrdnjama glavnog povjerenika najjače košarkaške lige svijeta Davida Sterna, to bi vrlo skoro mogla postati stvarnost. Najkasnije tijekom sljedećih deset godina.
- S novosagrađenim dvoranama, kao što su one u Londonu, Berlinu i Rimu, Europa može organizirati NBA utakmice - uvjeren je Stern.
Velik broj europskih dvorana doista je već sada na NBA razini, ali marketinški i televizijski Europa još znatno zaostaje. Prepreku predstavljaju i prekooceanska putovanja te različite vremenske zone.
Sternov plan pritom ne predviđa uključenje postojećih europskih momčadi u NBA ligu, nego osnivanje šest potpuno novih momčadi. To ekskluzivno pravo dobile bi, sasvim razumljivo, marketinški najpotentnije države - Engleska, Italija, Španjolska, Francuska, Grčka i vrlo vjerojatno - Njemačka.
- Ljudi su mi se 1992. smijali kad sam tvrdio da će međunarodna košarka dostići NBA. A pogledajte sada koliko stranaca igra u NBA ligi - uporan je Stern.



KAKO BI TO FUNKCIONIRALO?

>> Osniva se šest novih klubova u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj
>> Novoosnovani klubovi formiraju europsku diviziju NBA lige
>> NBA bi tada sadržavala čak 36 klubova te bi se broj utakmica po momčadi smanjio s 82 na 70

EUROPLJANI VEĆ VLADAJU NBA LIGOM
U NBA ligi trenutačno igra 46 Europljana. Nijemac Dirk Nowitzki lani je izabran za najkorisnijeg igrača lige, a Francuz Tony Parker za najboljeg u finalnoj seriji. Nedvojbeno, momčad sastavljena od europskih igrača, predvođena Nowitzkim i Parkerom, sigurno bi se borila za doigravanje, a možda čak i naslov NBA prvaka.

SVE ČEŠĆE UMJESTO NBA-a BIRAJU EUROPU
Financijski jaz između sjevernoameričkih i europskih klubova i dalje je golem. Najbolje plaćeni NBA košarkaš Kevin Garnett na godinu zarađuje 15 milijuna eura, a “euroligaše” predvodi bek Olympiacosa Arvydas Macijauskas s dva milijuna eura. Ipak, sve više Europljana odbija sjedenje na klupi u NBA-u uz bogatiji ugovor te za manji novac igra u Europi. Tako su se ove godine vratili Macijauskas, Jasikevičius, Spanioulis..

NAJRASTROŠNIJI KLUBOVI U NBA - a
1. Dallas Mavericks 67 milijuna eura
2. New York Knicks 57 milijuna eura
3. Denver Nuggets 52 milijuna eura
4. Cleveland Cavaliers 52 milijuna eura

NAJRASTROŠNIJI KLUBOVI U EUROLIGI
1. CSKA Moskva 33 milijuna eura
2. Barcelona 30 milijuna eura
3. Panathinaikos 28 milijuna eura
4. Dynamo Moskva 28 milijuna eura





Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare