To je to što me zanima!

Sveučilišna stipendija za hendikepiranog košarkaša

NIKAD NISU ODUSTALI: Hendikepirani košarkaš bez ruke dobio je važnu stipendiju za sveučilište Manhattan. Primjera poput Kevina Laue ima još
Vidi originalni članak

Surfao sam na Havajima, a onda je došao morski pas i odgrizao mi ruku. Onesvijestio sam se i... - Kevin Laue uzeo je stvaralačku pauzu i prasnuo u smijeh.
Samo se šalio na vlastiti račun. Prava je istina da je 19-godišnjem košarkašu iz Kalifornije veći dio podlaktice amputiran odmah nakon rođenja. Pupčana vrpca bila mu je dvaput omotana oko vrata, a između je bila lijeva ruka, koja mu je spasila život. No zbog pritiska u njoj nije bilo protoka krvi i morali su mu je odrezati. Ipak, Kevin je odrastao kao sasvim normalno dijete, zaljubio se u košarku, postao zvijezda u srednjoj školi Amador Valley i unatoč hendikepu dobio stipendiju za sveučilište Manhattan. Visok je 208 cm i sjajan je bloker, zbog čega su ga suigrači prozvali Laue Ming, aludirajući na 229 cm visokog Kineza Yaoa.
Ove sezone Kevin je u prosjeku imao četiri poena, šest skokova i pet blokada, ali brojke ne mogu opisati njegov učinak.
- Koliko ste nevjerojatnih stvari vidjeli u životu? E, pa ono što on radi na terenu je upravo nevjerojatno. S toliko se samopouzdanja bori sa svim problemima i ismijavanjem koje trpi cijeli život... Ali on se bori, visoko uzdignute glave, i još se šali na svoj račun. To je tip koji samom svojom pojavom može motivirati svakoga da učini bilo što - ispričao je njegov srednjoškolski trener Rob Collins.
No Laue nije prvi sportaš koji se s hendikepom probio u svijet “normalnih” sportaša. Mike Edwards igrao je košarku na sveučilištu Notre Dame s protezom umjesto desne noge. Jim Abbott bio je bacač u MLB ligi čak 11 godina, iako je rođen bez lijeve ruke. Poljska stolnotenisačica Natalia Partyka (bez šake) i južnoafrička plivačica Natalie du Toit (bez potkoljenice) natjecale su se na Olimpijskim igrama u Pekingu, a najpoznatiji je južnoafrički sprinter Oscar Pistorius, koji je prošle godine podijelio svjetsku javnost jer su mnogi tvrdili da mu proteze čak daju nepravednu prednost u odnosu na ljudske tetive.

ONI SU USPJELI UNATOČ HENDIKEPU
1. Oscar Pistorius uspješno se natjecao sa zdravim sprinterima, ali nije se uspio kvalificirati za OI u Pekingu
2. Zato Natalia Partyka jest, u paraolimpijskoj konkurenciji je previše dominantna
3. Jim Abbott “trajao” je u MLB-u više od desetljeća, a jednu je sezonu proveo i u slavnim New York Yankeeseima
4. Kevin Laue inspiracija je svima oko sebe

Idi na 24sata

Komentari 3

  • TYO 11.06.2009.

    @man_u_francesco: sve je u redu što si rekao samo nemoj baš uspoređivat messija,zato jer i messi da se nije trudio nebi uspio,jer ako nisi znao,imao je problema s kilažom i visinom,s 13 godina je bio visok samo 130cm i nikoji klub ga nije htio,i da nije dao sve od sebe nema šanse da bi postao uopće nogometaš,a kamoli najbolji nogometaš na svijetu

  • marenda 10.06.2009.

    velikani!

  • man_u_francesco 10.06.2009.

    e bas njima treba dat stipendije jer se duplo vise trude od \"normalnih\" sportasa. bas me zanima jel bi jedan messi ili lebron james bio dobar bez ruke ili noge kao sad! takvim sportasima treba posvetiti veliku pažnju... sretno!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare