To je to što me zanima!

Tibetanci pokušali omesti paljenje olimpijske baklje

Dva protibetanska prosvjednika utrčala su na travnjak drevnog stadiona u Olympiji za vrijeme ceremonije paljenja olimpijske baklje
Vidi originalni članak

Dvojica su se prosvjednika probili na travnjak i pretrčali nekoliko metara s crnim zastavama u rukama. Pretpostavlja se da je riječ io aktivistima za ljudska prava, iako je poznato da se Tibetanci zalažu za bojkot Olimpijskih igara. Osiguranje je brzo reagiralo i savladalo Tibetance. Ceremoniju paljenja olimpijske baklje osiguravalo čak tisuću policajaca. Incident se dogodio za vrijeme govora Liu Qija, predsjednika Organizacijskog odbora.
Baklju je pred Herinim hramom, u ulozi visoke svećenice, upalila grčka glumica Maria Nafpliotou. Predala ju je srebrnom s prošle Olimpijade, u Ateni 2004. godine, Alexandrosu Nikolaidisu. Grk koji je srebro osvojio na turniru u taekwondou bit će prvi nosač olimpijske baklje, koja će kroz Grčku putovati sljedećih šest dana. U ruke Kineza stići će 30. ožujka, a prvi će ju preuzeti plivač Leo Xuejuan, aktualni olimpijski pobjednik.
Baklja će putovati čak 130 dana i za to će vrijeme prijeći 137.000 kilometara. Taj je put najduži u povijesti, a plamen će nositi čak 19.400 Kineza, prije nego stigne u Kinu proći će 23 grada na pet kontinenata. Predviđeno je da u svibnju baklja bude i na najvišem svjetskom vrhu, Mount Everestu, a bit će zanimljivo vidjeti i kako će baklja proći kroz Tibet i još tri obližnje provincije. Tamo bi baklja trebala biti tijekom lipnja.
- Sve pripreme za prolazak baklje kroz Tibet, Xinjiang, Qinghai i Gansu napreduju vrlo dobro - rekao je član organizacijskog tima Olimpijade Jiang Xiaoyu.
U Peking će baklja stići 6. kolovoza i dva dana će putovati gradom dok 8. kolovoza ne uđe na stadion na kojem će biti otvorenje Igara.

PUT PLAMENA
Plamen kreće iz Atene, odlazi u Peking, pa redom prolazi Kazahstan, Istambul, St. Peterburg, London i Pariz. Zatim ide u San Francisco i Buenos Aires, pa Tanzaniju, Oman, Pakistan, New Delhi, Bangkok, Kuala Lumpur, Indoneziju, Australiju, Japan, obje Koreje, Vijetnam, Hong Kong i Macao.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare