To je to što me zanima!

Tko je Luka Šamanić kojeg je toliko želio veliki Coach Pop?

Karijeru će mu voditi otac Marko koji je 10 godina bio direktor riječkog Kvarnera, a ostvario je i sjajnu igračku karijeru unatoč dijabetesu. Luka je igrao u Barci, u NBA ide na zahtjev najboljeg trenera u povijesti košarke
Vidi originalni članak

Luka Šamanić, hrvatski krilni centar od 210 cm i 19 godina, novi je igrač San Antonio Spursa. Velika nada naše košarke izabrana je kao 19. pick prve runde NBA drafta... Šamanić je bio velika želja vjerojatno najboljeg trenera u povijesti košarke!

Gregg Popovich (70) je hodajući NBA spomenik. U Spursima od 1988., pet puta osvajač NBA naslova, tri puta trener godine, četiri puta glavni trener na All Staru i trener s najviše pobjeda u NBA povijesti. Coach Pop... Le-ge-nda.

Prije početka NBA drafta, američki su stručnjaci prognozirali kako će Spursi pokupiti Šamanića na 29. picku, ali Popovich nije htio previše čekati, pa je na 19-godišnjeg Zagrepčanina potrošio svoj prvi pick u prvoj rundi.

Luku je sredinom prošlog mjeseca ESPN proglasio najvećim pobjednikom Draft Combinea, višednevnog mini-kampa na kojem prijavljeni košarkaši prolaze testiranja i pokazuju svoje vještine. Šamanić je u Chicagu briljirao na fizičkim testovima.

Od svih krilnih centara bio je najbolji po vertikalnom dosegu na skoku s 96 i pol centimetara, a i u poligonima koji mjere agilnost bio je među najboljima od igrača na svojoj poziciji, čak treći.

Šamanić je u Olimpiji nabio i dosta mišićne mase te se tako riješio jedne od mana koje su mu skauti nerijetko spominjali, a bio je jedan od boljih šutera na testiranju. Na utakmici 'pet na pet' bio je najbolji igrač.

- Nitko nije više poboljšao svoju situaciju od hrvatskog krila. Luka je zabio 13 poena sa sedam skokova u 19 minuta i to mu je bilo dovoljno da završi testiranja i prije kraja. Skauti su bili skeptični zbog Lukinog dolaska na Combine jer Europljani nerijetko kiksaju na istom, no bio je fantastičan - pričao je ESPN-ov ugledni draft analitičar Mike Schmitz.

- Šamanić je u napadu pokazao svoj raznovrsni arsenal. Vukao je kontre, napadao kroz dribling, zabijao trice iz natrčavanja. A u obrani je još više oduševio. Preuzimao je razigravače poput Jordana Bonea i jako impresivno odradio posao. Bio je fantastičan na perimetru, a talent nije upitan - rekao je Schmitz.

Šamanić je dosad bio član slovenske Cedevita Olimpije, a u Ameriku ide odmah, bez čekanja na dodatni razvoj u europskoj košarci. Prije odlaska u Ljubljanu igrao je u drugoj momčadi Barcelone, a prije toga bio je u KK Zagreb.

Na kadetskom U-16 Europskom prvenstvu briljirao je u dresu hrvatske reprezentacije sa prosječno 17.7 poena, 10.4 skokova i 2.9 blokada. U studenome 2017. bio je MVP juniorskog Eurobasketa i vodio Hrvatsku do osvajanja prvenstva divizije B.

Otac igrao s dijabetesom

Lukin otac otac Marko Šamanić igrao je za Cibonu, Zadar i Kvarner, a prije četiri mjeseca je nakon punog desetljeća otišao s pozicije direktora riječkog Kvarnera.

- Odlazim nekoliko mjeseci ranije nego što sam mislio, ali to mi ostavlja mogućnost dočekati ljeto u novoj ulozi. Vodim karijeru 19-godišnjeg sina Luke, tu je još nekoliko mladih igrača na koje se mogu usredotočiti kao menadžer - izjavio je Marko Šamanić čija je karijera bila čudo samo po sebi.

Šamaniću senioru je, kada je imao 18 godina i već bio prvotimac Cibone, dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

- Mislio sam, što ću sada? Zar ću morati mijenjati svoje ciljeve u životu? No odlučio sam slijediti svoj san i dalje igrati košarku. Nije me bilo nimalo strah. Znao sam da mogu sve podnijeti. Osam godina stariji brat imao je već dijagnosticiran dijabetes, a ja sam bio završio srednju medicinsku školu. Znao sam sve o bolesti - objasnio je Marko Šamanić neposredno po završetku karijere.

Uz Cibonu, Zadar, Kvarner i Zrinjevac stariji je Šamanić unatoč kroničnoj bolesti sjajno igrao i trofeje osvajao u Sloveniji, BiH, Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • blokirani_lovac 22.06.2019.

    Le-gen-da a ne kako ste vi napisali !

  • 21.06.2019.

    Dobio je vrhunskog trenera i odličnu ekipu.Sad je sve na njemu.

  • Stiv_Maden 21.06.2019.

    Valjda Popovic zna sta radi kad ga je toliko htio u svom timu, ja sam ga gledao nekoliko puta prosle sezone u ABA ligi i ima talenta, ali sve nesto stidljivo, u dosta stvari podsjeca na Bendera (sto nije pohvalno), ali tko zna mozda i bude nesto od njega, vrijeme ce pokazati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare