Obavijesti

Sport

Komentari 14

Tko je Luka Šamanić kojeg je toliko želio veliki Coach Pop?

Tko je Luka Šamanić kojeg je toliko želio veliki Coach Pop?
5

Karijeru će mu voditi otac Marko koji je 10 godina bio direktor riječkog Kvarnera, a ostvario je i sjajnu igračku karijeru unatoč dijabetesu. Luka je igrao u Barci, u NBA ide na zahtjev najboljeg trenera u povijesti košarke

VIDEO

Luka Šamanić, hrvatski krilni centar od 210 cm i 19 godina, novi je igrač San Antonio Spursa. Velika nada naše košarke izabrana je kao 19. pick prve runde NBA drafta... Šamanić je bio velika želja vjerojatno najboljeg trenera u povijesti košarke!

NBA: Portland Trail Blazers at San Antonio Spurs

Gregg Popovich (70) je hodajući NBA spomenik. U Spursima od 1988., pet puta osvajač NBA naslova, tri puta trener godine, četiri puta glavni trener na All Staru i trener s najviše pobjeda u NBA povijesti. Coach Pop... Le-ge-nda.

Prije početka NBA drafta, američki su stručnjaci prognozirali kako će Spursi pokupiti Šamanića na 29. picku, ali Popovich nije htio previše čekati, pa je na 19-godišnjeg Zagrepčanina potrošio svoj prvi pick u prvoj rundi.

NBA: NBA Draft

Luku je sredinom prošlog mjeseca ESPN proglasio najvećim pobjednikom Draft Combinea, višednevnog mini-kampa na kojem prijavljeni košarkaši prolaze testiranja i pokazuju svoje vještine. Šamanić je u Chicagu briljirao na fizičkim testovima.

Od svih krilnih centara bio je najbolji po vertikalnom dosegu na skoku s 96 i pol centimetara, a i u poligonima koji mjere agilnost bio je među najboljima od igrača na svojoj poziciji, čak treći.

NBA: NBA Draft Combine

Šamanić je u Olimpiji nabio i dosta mišićne mase te se tako riješio jedne od mana koje su mu skauti nerijetko spominjali, a bio je jedan od boljih šutera na testiranju. Na utakmici 'pet na pet' bio je najbolji igrač.

- Nitko nije više poboljšao svoju situaciju od hrvatskog krila. Luka je zabio 13 poena sa sedam skokova u 19 minuta i to mu je bilo dovoljno da završi testiranja i prije kraja. Skauti su bili skeptični zbog Lukinog dolaska na Combine jer Europljani nerijetko kiksaju na istom, no bio je fantastičan - pričao je ESPN-ov ugledni draft analitičar Mike Schmitz.

- Šamanić je u napadu pokazao svoj raznovrsni arsenal. Vukao je kontre, napadao kroz dribling, zabijao trice iz natrčavanja. A u obrani je još više oduševio. Preuzimao je razigravače poput Jordana Bonea i jako impresivno odradio posao. Bio je fantastičan na perimetru, a talent nije upitan - rekao je Schmitz.

Šamanić je dosad bio član slovenske Cedevita Olimpije, a u Ameriku ide odmah, bez čekanja na dodatni razvoj u europskoj košarci. Prije odlaska u Ljubljanu igrao je u drugoj momčadi Barcelone, a prije toga bio je u KK Zagreb.

Na kadetskom U-16 Europskom prvenstvu briljirao je u dresu hrvatske reprezentacije sa prosječno 17.7 poena, 10.4 skokova i 2.9 blokada. U studenome 2017. bio je MVP juniorskog Eurobasketa i vodio Hrvatsku do osvajanja prvenstva divizije B.

Otac igrao s dijabetesom

Lukin otac otac Marko Šamanić igrao je za Cibonu, Zadar i Kvarner, a prije četiri mjeseca je nakon punog desetljeća otišao s pozicije direktora riječkog Kvarnera.

- Odlazim nekoliko mjeseci ranije nego što sam mislio, ali to mi ostavlja mogućnost dočekati ljeto u novoj ulozi. Vodim karijeru 19-godišnjeg sina Luke, tu je još nekoliko mladih igrača na koje se mogu usredotočiti kao menadžer - izjavio je Marko Šamanić čija je karijera bila čudo samo po sebi.

Šamaniću senioru je, kada je imao 18 godina i već bio prvotimac Cibone, dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

- Mislio sam, što ću sada? Zar ću morati mijenjati svoje ciljeve u životu? No odlučio sam slijediti svoj san i dalje igrati košarku. Nije me bilo nimalo strah. Znao sam da mogu sve podnijeti. Osam godina stariji brat imao je već dijagnosticiran dijabetes, a ja sam bio završio srednju medicinsku školu. Znao sam sve o bolesti - objasnio je Marko Šamanić neposredno po završetku karijere.

Uz Cibonu, Zadar, Kvarner i Zrinjevac stariji je Šamanić unatoč kroničnoj bolesti sjajno igrao i trofeje osvajao u Sloveniji, BiH, Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe