To je to što me zanima!

Toti i Karić kod pape: Pozvali smo ga na utakmicu u Rovinj

Momčadi Svjetske organizacije Roma i Papina tima odigrale su utakmicu u Lazijevu kampu, a sudio ju je sjajni talijanski nogometaš Ciro Immobile. Za društvo iz Hrvatske nastupili su Veldin Karić, Denis Glavina...
Vidi originalni članak

Srce mi je puno. Presretan sam. Dobio sam toliko poruka i poziva medija. Što hrvatskih, što medija s područja Balkana. Poslali smo snažnu poruku u svijet, realizirali smo projekt koji će ostati zlatnim slovima upisan u povijest Vatikana, javio nam se Tofko Dedić Toti (63), predsjednik Svjetske asocijacije Roma.

POGLEDAJTE VIDEO: Maleni Ivan navija za Dinamo

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Pomogao nam je Dinamo'

A projekt o kojem Dedić priča jest utakmica momčadi Svjetske organizacije Roma sa sjedištem u Hrvatskoj i Papina tima - Fratelli tutti.

- Nisam taj projekt želio organizirati u Hrvatskoj jer nas ovdje politika strašno koči. Bilo je prekrasno iskustvo doći kod pape Franje. Poklonio sam mu dresove Dinama, Luke Modrića, ali i Dražena Petrovića. Draženov dres poklonila mi je Biserka. Papi sam poklonio i knjigu o zbivanjima u Jasenovcu, kako bi se bolje upoznao s problematikom. Moji su stradali u holokaustu - kaže Dedić pa dodaje:

- U Hrvatskoj je našu priču od nogometnih klubova prepoznao tek Dinamo. Oni, HNS i HOO su daleko ispred svih. Javljao sam se i ostalim hrvatskim nogometnim klubovima, ali nitko nije pokazao interes. S nama je u Rimu bio i predsjednik Dinama Mirko Barišić. Obećao mi je i da će pet Roma dobiti priliku pokazati umijeće u drugoj momčadi Dinama. Barišić je prepoznao njihov talent. Nažalost, često su romska djeca segregirana i diskriminirana, čak i u sportu. Od najranije dobi, u raznim kampovima i klubovima.

Immobile sudio, igrali Karić i Glavina

Obraćajući se romskoj zajednici, Papa je kazao kako dobro poznaje njihovu priču, stvarnost, njihove strahove i njihove nade. Stoga rado potiče projekt Nogomet bez isključivanja koji promiče Rimska biskupija. Utakmicom su se prikupljala sredstva za projekt, koji za cilj ima potaknuti uključivanje Roma i najugroženijih.

Utakmica Dedićeve momčadi i papinih izabranika odigrana je u nedjelju u trening centru Lazija, a sudac je bio Ciro Immobile (31), kapetan Lazija i napadač vrijedan 38 milijuna eura.

- Čast nam je što je naš ambasador, u borbi protiv diskriminacije podržao nas je i predsjednik Lazija Claudio Lotito. Immobile mi je rekao da sam ja ambasador svijeta. Rezultat u cijeloj priči nije najvažniji, ali vidite da mi je grlo promuklo od vođenja utakmice. Naša momčad zove se Humane romske nogometne zvijezde i prijatelji - pojašnjava Dedić pa dodaje:

- Za nas su zaigrali legendarni Veldin Karić, kojeg se talijanski novinari i danas sjećaju zbog dana provedenih u Torinu, zatim Denis Glavina, bivši nogometaš Dinama s iskustvom igranja u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu, igrali su i moji Seferovići, nogometaši Nura, Ponikvi i Psunj-Sokola iz Okučana. Za ovo akciju pomogla su nam i dva češka nogometaša, igraju u trećoj ili četvrtoj ligi.

'Bilo je perfektno'

Na humanitarni susret trebao je ići i Nikola Pokrivač, bivši reprezentativac, no zbog korona virusa bio je spriječen. Utakmica je dogovorena preko papina nuncija u Hrvatskoj, a talijanski prvoligaš Lazio na kraju je odigrao ključnu ulogu u sponzorstvu i organizaciji.

- Lijepo je bilo doći u Rim i vidjeti Papu. Jedno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život, bilo je perfektno od utakmice Lazija i Juvea, Lazijeva kampa, čelnih ljudi Lazija, pa do utakmice. Kakva ljudina je Immobile, svaka mu čast, a naravno, riječ je velikom humanitarcu - rekao nam je Karić.

Dedić će cijeli projekt pokušati dići na još višu razinu.

- Papu sam već pozvao na uzvratnu utakmicu u Rovinju sljedeće godine. Želimo da to postane tradicija, a za pomoć smo se obratili i Uefi, Fifi, ali i Europskom parlamentu. Možemo uspjeti samo uz pomoć velikih institucija. Ovime šaljemo snažnu poruku - podvukao je Dedić.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • deadman88 12.12.2021.

    Koja ironija da su bili u kampu Lazia, šteta da ih nije dočekala legenda Lazia, Paolo Di Canio 🤣🤣

  • Ja sam BvB09 28.11.2021.

    Ovaj papa poceo prostituirat katolicku vjeru. Nije mi jasno sta radi Veldin kod pspe? Neka idr kod rejsululeme u Kolibe

  • Tomo1000 24.11.2021.

    Nije mi jasna računica, imaš 63 god.,ako su tvoji stradali u jasenovcu kako si se Tofko ti rodio? Pitam radi frenda

Komentiraj...
Vidi sve komentare