Sport

Komentari 7

Toti i Karić kod pape: Pozvali smo ga na utakmicu u Rovinj

Toti i Karić kod pape: Pozvali smo ga na utakmicu u Rovinj

Momčadi Svjetske organizacije Roma i Papina tima odigrale su utakmicu u Lazijevu kampu, a sudio ju je sjajni talijanski nogometaš Ciro Immobile. Za društvo iz Hrvatske nastupili su Veldin Karić, Denis Glavina...

Srce mi je puno. Presretan sam. Dobio sam toliko poruka i poziva medija. Što hrvatskih, što medija s područja Balkana. Poslali smo snažnu poruku u svijet, realizirali smo projekt koji će ostati zlatnim slovima upisan u povijest Vatikana, javio nam se Tofko Dedić Toti (63), predsjednik Svjetske asocijacije Roma.

POGLEDAJTE VIDEO: Maleni Ivan navija za Dinamo

'Pomogao nam je Dinamo'

A projekt o kojem Dedić priča jest utakmica momčadi Svjetske organizacije Roma sa sjedištem u Hrvatskoj i Papina tima - Fratelli tutti.

- Nisam taj projekt želio organizirati u Hrvatskoj jer nas ovdje politika strašno koči. Bilo je prekrasno iskustvo doći kod pape Franje. Poklonio sam mu dresove Dinama, Luke Modrića, ali i Dražena Petrovića. Draženov dres poklonila mi je Biserka. Papi sam poklonio i knjigu o zbivanjima u Jasenovcu, kako bi se bolje upoznao s problematikom. Moji su stradali u holokaustu - kaže Dedić pa dodaje:

- U Hrvatskoj je našu priču od nogometnih klubova prepoznao tek Dinamo. Oni, HNS i HOO su daleko ispred svih. Javljao sam se i ostalim hrvatskim nogometnim klubovima, ali nitko nije pokazao interes. S nama je u Rimu bio i predsjednik Dinama Mirko Barišić. Obećao mi je i da će pet Roma dobiti priliku pokazati umijeće u drugoj momčadi Dinama. Barišić je prepoznao njihov talent. Nažalost, često su romska djeca segregirana i diskriminirana, čak i u sportu. Od najranije dobi, u raznim kampovima i klubovima.

Immobile sudio, igrali Karić i Glavina

Obraćajući se romskoj zajednici, Papa je kazao kako dobro poznaje njihovu priču, stvarnost, njihove strahove i njihove nade. Stoga rado potiče projekt Nogomet bez isključivanja koji promiče Rimska biskupija. Utakmicom su se prikupljala sredstva za projekt, koji za cilj ima potaknuti uključivanje Roma i najugroženijih.

Utakmica Dedićeve momčadi i papinih izabranika odigrana je u nedjelju u trening centru Lazija, a sudac je bio Ciro Immobile (31), kapetan Lazija i napadač vrijedan 38 milijuna eura.

- Čast nam je što je naš ambasador, u borbi protiv diskriminacije podržao nas je i predsjednik Lazija Claudio Lotito. Immobile mi je rekao da sam ja ambasador svijeta. Rezultat u cijeloj priči nije najvažniji, ali vidite da mi je grlo promuklo od vođenja utakmice. Naša momčad zove se Humane romske nogometne zvijezde i prijatelji - pojašnjava Dedić pa dodaje:

- Za nas su zaigrali legendarni Veldin Karić, kojeg se talijanski novinari i danas sjećaju zbog dana provedenih u Torinu, zatim Denis Glavina, bivši nogometaš Dinama s iskustvom igranja u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu, igrali su i moji Seferovići, nogometaši Nura, Ponikvi i Psunj-Sokola iz Okučana. Za ovo akciju pomogla su nam i dva češka nogometaša, igraju u trećoj ili četvrtoj ligi.

'Bilo je perfektno'

Na humanitarni susret trebao je ići i Nikola Pokrivač, bivši reprezentativac, no zbog korona virusa bio je spriječen. Utakmica je dogovorena preko papina nuncija u Hrvatskoj, a talijanski prvoligaš Lazio na kraju je odigrao ključnu ulogu u sponzorstvu i organizaciji.

- Lijepo je bilo doći u Rim i vidjeti Papu. Jedno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život, bilo je perfektno od utakmice Lazija i Juvea, Lazijeva kampa, čelnih ljudi Lazija, pa do utakmice. Kakva ljudina je Immobile, svaka mu čast, a naravno, riječ je velikom humanitarcu - rekao nam je Karić.

Dedić će cijeli projekt pokušati dići na još višu razinu.

- Papu sam već pozvao na uzvratnu utakmicu u Rovinju sljedeće godine. Želimo da to postane tradicija, a za pomoć smo se obratili i Uefi, Fifi, ali i Europskom parlamentu. Možemo uspjeti samo uz pomoć velikih institucija. Ovime šaljemo snažnu poruku - podvukao je Dedić.

Najčitaniji članci