To je to što me zanima!

Tražio pomoć s nebesa: Alba se molio u kapelici Nou Campa

Kad tri godine gledaš kako Real osvaja Ligu prvaka onda ti ni Messi nije dovoljan nego u polufinalu hoćeš pomoć i od Boga i od vraga. Alba moli u kapelici, a stadionom grmi: Highway to Hell
Vidi originalni članak

Camp Nou u tunelu na putu između svlačionica i travnjaka ima kapelicu. Vjerojatno za goste.

Jer Barcelona ima nogometno božanstvo u momčadi. Popeglaš mu dres s brojem 10, pripremiš kapetansku traku i ništa više ne diraj. Samo išetaš pred 99.000 ljudi pa zajedno s njima uživaš u čaroliji nogometa Lea Messija.

Katalonija nije pretjerano religiozna. Nešto više od 50% stanovništva su katolici, 30% njih kaže da svoju vjeru prakticiraju svakodnevno. Dva su vala sekularizacije povećala broj ateista. Prosvjetiteljstvo 18. stoljeća i stav katalonskog stanovništa da je crkva bila potporanj Francovog diktatorskog režima.

Dva svjetonazorska vala neprimjetno su se sudarila i dok je Liverpool igrom očitavao lekciju Barceloni koja je jednom u životu morala optirati za pragmatiku, a ne raskoš. Dok su engleske trupe pod njemačkim zapovjedništvom navaljivale na njih, Katalonci su se uzdali u svoje južnoameričke spasitelje, Lionela i Luisa. Uz pokoji izuzetak. Lokalni dečko, Jordi Alba, potražio je i pomoć s nebesa.

Michael Owen (nekad napadač Liverpoola i Reala) bio je 'kondor' BT televizije. Reporter s travnjaka i iz tunela Nou Campa. Pa je kolegama u reporterskim ložama, Garyu Linekeru (nekad napadaču Barcelone) i Riu Ferdinandu (budućem direktoru Man Uniteda) otkrio da je prije utakmice i na poluvremenu vidio Jordija Albu kako se ide pomoliti u stadionsku kapelicu.

I baš je na kolosalnu Albinu asistenciju Luis 'Gricko' Suarez zabio prvi od tri gola Liverpoolu. Owen je u brojnim intervjuima izjavio da je ateist. Ali i ateisti nekad sklope ruke u poniznosti:

- Kad gledam Messija kako šeće tunelom prema travnjaku, duboko u sebi molim da Liverpool odavdje ode sa podnošljivim rezultatom - rekao je Owen.

A svi vi koji ste gledali one uvodne minute prijenosa prije početka drugog poluvremena čuli ste da je, dok je Alba molio u kapelici, stadionom odzvanjao AC/DC, a 99 tisuća navijača urlalo je: Highway to Hell. Kad tri godine gledaš kako Real osvaja Ligu prvaka onda ti ni Messi nije dovoljan. Onda u polufinalu hoćeš pomoć - i od Boga i od vraga.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • sebulba92 02.05.2019.

    Da bog prati sport vatikan bi bio prvak u svemu

  • komentator__Luka 02.05.2019.

    prije finala mamiću u međugorje

  • Kalabasterr 02.05.2019.

    Odvratan igrač.

Komentiraj...
Vidi sve komentare