To je to što me zanima!

Trkaći bolid od povrća na čokoladu juri do 200 km/h

Osim što je izrađen od potpuno razgradivih materijala, “zeleni” bolid ima katalizator koji u vožnji “pročišćava zrak”, a izradili su ga Englezi
Vidi originalni članak

Skupina genijalnih umova s britanskog sveučilišta Warwick konstruirala je bolid od povrća! Ne, to nije prvotravanjska šala. U materijalu od kojeg je izrađen volan krije se mrkva, određeni dijelovi karoserije sadrže krumpir, a kočnice orahe. Kao mazivo se koriste biljna ulja, dok biodizelski motor radi i na čokoladu. Maksimalna brzina ove “zelene” Formula 3 jurilice je 200 kilometara na sat!
- Bilo nam je jako bitno razviti primjerak istinski 'zelenog’ trkaćeg automobila. Naš projekt pokazao je svijetu da je moguće konstruirati bolid od potpuno razgradivih materijala, a da je istovremeno jako brz - objasnio je filozofiju koja stoji iza WorldFirstRacinga voditelj projekta James Meredith.
No to nije sve. Zelena jurilica opremljena je revolucionarnim katalizatorom koji “pročišćava zrak” tijekom vožnje. Točnije rečeno, katalizator neutralizira sve štetne emisije.
Motori u bolidima Formule 1 razvijaju više od 700 konjskih snaga. Na sto odvoženih kilometara troše gotovo jednako toliko litara benzina, a čak devet puta su štetniji za okoliš i prirodu od osobnih automobila.
- Ozonske rupe velika su prijetnja našem planetu, a dobar dio odgovornosti snosi i Formula 1- upozorio je nedavno Nick Fry iz Honde.
Možda bi i veliki šef Formule 1 Bernie Ecclestone prilikom svog sljedećeg posjeta zadarskoj tržnici trebao razmisliti o alternativnim pogonskim metodama i pod hitno kontaktirati genijalce iz Warwicka.

SASTOJAK: ČOKOLADA
SLUŽI KAO: GORIVO
Dvolitreni biodizelski motor može postići brzinu do čak 200 kilometara na sat, a spreman je i za pogon na čokoladu.

MATERIJAL SADRŽI: RECIKLIRANE BOCE
KORISTI SE ZA: KAROSERIJU
Većina karoserije napravljena je od staklene vune dobivene od recikliranih plastičnih boca.

MATERIJAL SADRŽI: ORAHOVE LJUSKE
KORISTI SE ZA: KOČNICE
Umjesto uobičajenih, gotovo neuništivih karbonskih kočnica, Britanci su razvili razgradivi materijal od orahovih ljuski.

MATERIJAL SADRŽI: SOJINO ULJE
KORISTI SE ZA: SJEDALO
Pjena dobivena od sojina ulja poslužila je za izradu sjedala.

MATERIJAL SADRŽI: MRKVU
KORISTI SE ZA: VOLAN
Mrkva i slično korjenito povrće glavni su sastojak materijala od kojeg je napravljen volan.

MATERIJAL SADRŽI: KRUMPIR
KORISTI SE ZA: PREDNJI SPOJLER
Krumpirova škrob i vlakna od lanove kore učvršćuju prednje spojlere i retrovizore bolida.

MATERIJAL SADRŽI: VUNU
KORISTI SE ZA: DODATNI SPOJLER
Vunena vlakna povezuju razgradivi materijal od kojeg su inženjeri s Warwicka konstruirali dodatne spojlere na “zelenom” bolidu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • baka22 22.04.2009.

    heheh juri 200 km/h mo\'s mislit...na 180 se raspadne u milijun komadica i na cesti ostanes samo ti i volan od mrkve ti u ruci!

  • PapaŠtrumpf 22.04.2009.

    Ja kada pojedem veliku Milku idem oko 180 km/h, a na povrću samo oko 140

  • chevaper 22.04.2009.

    majko mila sta dosada i par ludih glava mogu napravit bilo bi drama provozat se s ovim pa ka te krenu zivotinje pratit okolo :P i kako ga tankat ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare