To je to što me zanima!

Tuđman mi je rekao: Onaj tvoj 'Spusti se Franjo' je naše zlato

Tad nisam shvaćao što sam napravio, no sad znam da je taj potez veći i od medalje. A da nije bilo toga, možda bi se svi sjećali mojeg promašenog zakucavanja iz akcije ranije
Vidi originalni članak

Kako vrijeme prolazi, tako više postajem svjestan da je moj koš, zakucavanje Amerikancima, jedinom pravom košarkaškom Dream Teamu, postao jedan od najvećih trenutaka hrvatskog sporta. ‘Spusti se, Franjo’, taj uzvik Slavka Cvitkovića simbol je Olimpijskih igara u Barceloni za nas. Kad se priča o 1992., prvo se priča o zakucavanju, a onda o srebru.

Tad nisam shvaćao što sam napravio, no sad znam da je taj potez veći i od medalje. A da nije bilo toga, možda bi se svi sjećali mojeg promašenog zakucavanja iz akcije ranije.

Tu snimku zakucavanja imam sačuvanu na kompjutoru, znao sam je prije nerijetko pogledati, no posljednjih godina vrlo je često na TV-u da više i ne trebam paliti kompjutor.

Imam i sliku uokvirenu na zidu, iz španjolskih novina. Baš taj trenutak.

A i kad zaboravim na taj trenutak, na ulici me uvijek netko podsjeti, većinom klinci kod kojih se, premda te 1992. nisu bili ni rođeni, taj ‘Spusti se, Franjo’ jednako živi kao i kod mene.

Nakon utakmice u našu svlačionicu došao je predsjednik Franjo Tuđman, čestitao nam je, a potom rekao: ‘Olimpijske igre za nas su završile nakon Franjina zakucavanja. S tim ste zapravo osvojili zlato, a takve će vam biti i premije’.

Za prvo mjesto nagrada je bila 700.000 tadašnjih njemačkih maraka, no Dražen Petrović je predsjedniku Tuđmanu rekao da ne želimo taj novac, neka se donira Hrvatskoj vojsci. Mi igrači uoči Barcelone dogovorili smo se da premije idu za pomoć Hrvatskoj.

Žao mi je samo što nismo bili na otvorenju Igara. Da smo bili, vjerojatno bi Dražen Petrović nosio zastavu, no i Goran Ivanišević je zaslužio tu čast. Sjećam se i stranih sportaša koji su se raspitivali kod nas o ratu u Hrvatskoj. Znali smo tad da u Barceloni nismo samo sportaši, nego i ambasadori koji mogu puno napraviti za svoju zemlju.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • josip174 25.07.2017.

    Lijepa priča...

  • LIJEPA LI SI 25.07.2017.

    Dragi Franjo , tad si bio ponos i dika svakog Hrvata pa tako i mene , ali za mene to vise nisi jer si se svjesno pridruzio zlocinackoj organizaciji koja je lijepu nasu poharala mozda gore od rata , nakon vas su dosli socijaldemokrati i isto nastavili raditi kao i vi ,stvarati privatni kapital podobnima ,krasti ,lagati narod . Kad sam te vidio nasmijanog i dobro raspolozenog pored covjeka koji je locirao,uhitio i procesuirao jednog od najvecih HR generala ,zgadilo mi se. . . . . . obzirom da si autor clanka ,pretpostavljam da citas i komentare,bas bih volio da mi odgovoris na moj komentar. . . . .

  • mini mrcina 25.07.2017.

    Franjo legenda!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare