To je to što me zanima!

Uefa pokreće novo natjecanje: Od 2018. počinje Liga nacija

Liga nacija trebala bi zamijeniti prijateljske utakmice te bi samim time postala treće najveće međunarodno natjecanje za europske nogometne reprezentacije
Vidi originalni članak

Krovna europska nogometna federacija u četvrtak bi na kongresu u Astani trebala najaviti uvođenje novog natjecanja za europske reprezentacije koje bi se zvalo Liga nacija. Iako puno toga još nije poznato, Liga nacija trebala bi zamijeniti prijateljske utakmice čime bi postala treće veliko međunarodno natjecanje za europske reprezentacije nakon SP-a i EP-a.

Uefin projekt predviđa da reprezentacije budu raspoređene u tri ili četiri divizije, koje bi bile određene prema plasmanu na Fifinoj ljestvici.

Liga nacija održavala bi se svake druge godine u terminima zakazanim za prijateljske utakmice, a pobjednik bi se dobio na finalnom turniru najbolje četiri reprezentacije. Liga bi trebala startati poslije Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Iako se o ovome nagađa već neko vrijeme, u Astani bi ovih dana trebali dobiti i konkretnije odgovore na brojna pitanja.

- Postoje neke reprezentacije s kojima svi žele igrati prijateljske utakmice, dok drugi imaju problem pronaći protivnika. Zato ćemo u četvrtak predstaviti Ligu nacija - rekao je glavni tajnik Uefe Gianni Infantino.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • mali duca 28.03.2014.

    Ljudi pa bolje je ovo nego prijateljske. Format takmičenja treba da ide ovako. Imaš 4 divizije koje će biti podeljene (srazmerno plasmanu na UEFA rang listi) po grupama. Te grupe imaće po četiri reprezentacije. I svaka reprezentacija igraće sa svakom (kući i u gostima) u svojoj grupi a ne u diviziji. Znači Hrvatska recimo trenutno bi verovatno bila sa BiH, Ukrajinom i Francuskom, igrate 6 utakmica za plasman u grupi, ako pobedite u grupi onda idete u polufinale sa nekom ekipom iz ostalih grupa u vašoj diviziji. Potom se igra polufinale i finale divizije a pobednik divizije ide direktno na EP 2020. Realno ovo bi bilo dosta primamljivije od prijateljskih utakmica a logično je da se igra pred EP. Znači počinje 2018. ova Liga Nacija a završila bi se 2020. Ovo bi moglo da bude zanimljivije nego i same euro kvalifikacije.

  • lukica24 26.03.2014.

    pa nije ni loše, više nogometa

  • hejter. 26.03.2014.

    sto vise nogometa,to bolje

Komentiraj...
Vidi sve komentare