To je to što me zanima!

Uefa potvrdila velike promjene koje se tiču i hrvatskih klubova

Uefa je također potvrdila kako se od sezone 2024/2025 ukida stari format natjecanja s osam skupina. U Ligi prvaka natjecat će se 36 klubova koji će biti smješteni u jednu skupinu
Vidi originalni članak

Posljednjih nekoliko sezona Hrvatska nema predstavnika u Europskoj ligi. Dinamo se već tradicionalno kroz kvalifikacije bori za Ligu prvaka, dok se Hajduk, Rijeka i Osijek natječu u Konferencijskoj ligi. Uefa je potvrdila velike promjene od sezone 2024/2025, a neke od njih se odnose i na naše klubove.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrvatska se trenutno nalazi na 21. mjestu Uefine ljestvice. Koeficijent nam je pao i sve su dalje mjesta koja nam donose dva kluba u Ligi prvaka te barem jedan u Europskoj ligi. No, zahvaljujući promjenama koje je potvrdila Uefa, već od ove sezone će Kup imati puno veći značaj za naše klubove. Osim Rabuzinova sunce, donosi i kvalifikacije za Europsku ligu. 

Od 2024., ako osvajač LP bude klub koji se plasirao u LP preko domaćeg prvenstva, izravan plasman u grupnu fazu dobit će najbolje rangirani prvak u pretkolima. Dinamo je jedini naš klub koji trenutno može kandidirati za tu poziciju, a za to će mu trebati obrana naslova i što bolji europski koeficijent.

Uefa je također potvrdila kako se od sezone 2024/2025 ukida stari format natjecanja s osam skupina. U Ligi prvaka natjecat će se 36 klubova koji će biti smješteni u jednu skupinu. Svaki klub odigrat će osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima i to s različitim protivnicima. Previđene su četiri jakosne skupine, a svaki klub dobit će po dva protivnika iz svake skupine. Osam najbolje plasiranih klubova će izravno u osminu finala, a za preostalih osam mjesta borit će se momčadi na pozicijama 9-16 protiv klubova koji su plasirani od 17. do 24. mjesta. 

Koncept za Europsku ligu bit će isti kao u Ligi prvaka, a u Konferencijskoj ligi će svaki klub igrati šest utakmica, što znači da će klubovi biti smješteni u šest jakosnih skupina iz koje će svaki dobiti po jednog protivnika. Od navedene sezone osvajač hrvatskog kupa plasirat će se u kvalifikacije za Europsku ligu, dok drugo i treće mjesto u prvenstvu donose Konferencijsku ligu, kao što je i bilo do sada.

 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • RedDoor 13.07.2023.

    S obzirom da nemamo udrugu prvoligaša, da se izgleda plaća porez na ulaganje ili sponzoriranje sporta u nas, da ne dobivamo velika sredstva od tv prava, slaba infrastruktura i da se malo izgleda radi na privlačenju gledatelja i marketingu, naši rezultati uopće ne čude.

  • RedDoor 13.07.2023.

    Ali nije prije mjesec dana bila priča da će drugoplasirani put Europa lige!? Što je puno pravednije.

  • friedrichseitz 12.07.2023.

    Nisam ljubitelj Dinama (Kohortaš sam i svjestan sam mjesta svojeg kluba) , ali Hajduk se toliko kurči pojačanjima u prijelaznim roku da to nije normalno...Ako su Hajdukovi igrači karakterna govna kao Marko Livaja, onda nemamo što lamentirati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare