To je to što me zanima!

Usred krize, ali ipak troše milijarde na nove stadione

Iako 'trube’ da više nemaju novca, klubovi grade luksuzne arene. Među 'siromasima' koji nemaju, a grade je Tottenham naših Luke, Čarlija i Nike...
Vidi originalni članak

Ne znamo kako ćemo to platiti, ali novi stadion moramo imati, govorili su u Valenciji nakon što se saznalo da je klub na rubu bankrota, a planira izgraditi novi stadion Nou Mestallu.
Plan je bio odličan. Klub će srušiti stari stadion, prodati zemlju za 500 milijuna eura, sagraditi novi stadion i sanirati dugove.
Gradnja nove Mestalle je započela, klub je upadao u sve veći minus, a navijači su bili bijesni što je klub investirao u novi stadion, a da nije prodao stari. U međuvremenu cijeli svijet potresla je ekonomska kriza i Valencia nije uspjela naći kupca za zemlju. Predsjednik je svakih mjesec dana objavljivao imena “sigurnih” investitora, no sve je propalo. Radovi na stadionu su stali i činilo se da će Nou Mestalla biti jedan od najvećih promašaja u povijesti, a onda su omiljeni klub spasili - navijači. U suradnji s gradskim vlastima osnovali su fundaciju “Valencia” i kupili 72 posto klupskih dionica. Lokalna vlast uspjela je s bankom Bancaja dogovoriti pozajmicu, osigurati dovršenje novog stadiona i prodaju starog. No i u tom slučaju Valencia će se još godinama “čupati” iz minusa, no bar neće bankrotirati. A mogli bi neki drugi europski klubovi, u doba globalne krize. Ni u zlatno doba europskog nogometa, krajem prošlog stoljeća, nije se toliko gradilo. No do 2015. godine gotovo svi klubovi igrat će na novim stadionima.

NA MAKSIMIRSKO RUGLO DOSAD POTROŠENO 70 MIL. EURA
Za taj novac grad Zagreb je mogao sagraditi novi stadion kapaciteta više od 30.000 gledatelja, poput stadiona Red Bulla u Salzburgu. No u desetak godina u Maksimiru je sagrađena tek sjeverna tribina, koja je u lošem stanju, te gornja zapadna tribina. Cijeli stadion je u jako lošem stanju, nema ni krova, sanitarije su očajne, stadion je opasan... 

NOVI DOM ZA ESPANYOL
Klub iz Barcelone stadion je završio ovog ljeta, nakon tri godine gradnje. Stadion Cornella-El Prat nalazi se na granici dvije općine, Cornelle i El Prata i po njima je dobio ime. Stajao je oko 60 milijuna eura, a može ugostiti 40.500 navijača.
BARCA IPAK NEĆE NA OTOK
Iako su izrađene studije gradnje novog stadiona Barcelone na umjetnom otoku ispred grada, europski prvaci za koju godinu igrat će na novom, “kopnenom” stadionu kapaciteta oko 100.000 gledatelja.
SPURSI SE USKORO SELE
White Hart Lane više ne može zadovoljiti Tottenhamove apetite, pa će se Spursi 2013. godine useliti na novi stadion. Kapacitet će biti oko 60.000 mjesta, imat će i hotel sa 150 luksuznih soba. Stajat će oko 250 milijuna eura.
ANFIELD ODLAZI U POVIJEST
Navijači Liverpoola negodovali su o preseljenju s Anfielda, no popustili su nakon što su saznali da će na 450 milijuna eura vrijednom novom stadionu (60.000 mjesta) imati još strmiju i veću navijačku tribinu, svoj “Kop”. New Anfield bit će gotov 2011.
INTER NAPUŠTA MILAN
Talijanski prvak nedavno je predstavio planove za gradnju novog stadiona. Inter više ne želi dijeliti San Siro, na kojem igra od 1925. godine, s Milanom i odlučili su se odseliti 2014. godine. Novi stadion primat će više od 60.000 navijača.
'STARA DAMA' U NOVOJ KUĆI
Juventus očekuje da bi sezonu sljedeću sezonu trebao igrati na novom stadionu, koji će ga stajati 100 milijuna eura. Gotovo 70 posto troškova bit će pokriveno od prodaje imena stadiona, a primat će nešto više od 40.000 gledatelja.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Ray Barone 01.10.2009.

    70 miliona eura uloženo u Maksimir...mož\' mislit...kak to kod nas, u Hrvatistanu, ide vjerojatno je polovica tog novca završila u nečijem đepu...

  • labelwriter 01.10.2009.

    ma kakva kriza, svi o nekoj krizi. kako ja vidim odkad je pocela TA KRIZA, svi kupuju nova auta, jahte... krize nikad ni nije bilo !!! propala jedna banka i sad je na ciloj kugli kriza.njemacka banka daje 1000 ljudi otkaz a sanira oba dva nebodera za 300 miliona eura !!! kako to ?

  • the.king 30.09.2009.

    Juventus očekuje da bi sezonu sljedeću sezonu trebao igrati na novom stadionu, koji će se zvat Coca-cola stadion.

Komentiraj...
Vidi sve komentare