To je to što me zanima!

Užas u Keniji: Poginuo aktualni svjetski rekorder u maratonu!

Kelvin Kiptum poginuo je s trenerom Gervaisom Hakizimanom u prometnoj nesreći u nedjelju. "Užasno, odvratno! Kenija je izgubila posebnog dragulja. Nemam riječi", objavio je kenijski ministar sporta
Vidi originalni članak

Svjetski rekorder u maratonu, kenijski trkač Kelvin Kiptum poginuo je u prometnoj nesreći u nedjelju, objavile su kenijske vlasti.

Uz 24-godišnjeg Kiptuma, poginuo je i njegov trener Gervais Hakizimana. Nesreća se dogodila na cesti kraj grada Eldoreta na zapadu zemlje.

"Užasno, odvratno! Kenija je izgubila posebnog dragulja. Nemam riječi", objavio je kenijski ministar sporta Ababu Namwamba.

Kiptum je u listopadu prošle godine na Čikaškom maratonu postavio svjetski rekord pretrčavši 42 kilometra i 195 metara za 2:00:35 sati čime je za 34 sekunde srušio dotadašnji rekord još jednog Kenijca Eliuda Kipchogea koji je postavljen u Berlinu 2022.

Tek su mu tjedan dana prije smrti atletske vlasti i službeno ratificirali rekord.

'Nevjerojatan sportaš koji je ostavio nevjerojatno naslijeđe'

"Šokirani smo i duboko ožalošćeni saznanjem o razornom gubitku Kelvina Kiptuma i njegovog trenera Gervaisa Hakizimane. U ime cijelog Svjetskog atletskog saveza šaljemo najdublju sućut njihovim obiteljima, prijateljima, suigračima i kenijskom narodu", napisao je na X-u predsjednik Svjetskog atletskog saveza Sebastian Coe i dodao:

"Tek ranije ovog tjedna u Chicagu, mjestu gdje je Kelvin postavio svoj izvanredni svjetski rekord u maratonu, uspio sam službeno potvrditi njegovo povijesno vrijeme. Nevjerojatan sportaš koji je ostavio nevjerojatno nasljeđe, jako će nam nedostajati."

Oglasio se i kenijski predsjednik William Samoei Ruto.

"Kelvin Kiptum je bio zvijezda. Vjerojatno jedan od najboljih svjetskih sportaša koji je srušio barijere kako bi ostvario rekord u maratonu. Imao je samo 24 godine, kao heroj, trijumfirao je u Valenciji, Chicagu, Londonu i na drugim vrhunskim natjecanjima. Njegova mentalna snaga i disciplina bile su bez premca. Kiptum je bio naša budućnost. Izniman sportaš ostavio je nesvakidašnji trag u svijetu. Naše su misli s obitelji i sportskim bratstvom. Počivaj u miru."

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crveni djelac 12.02.2024.

    Uf, koja tragedija. Veselio sam se srazu njega i Kipchoga. Šteta. RIP.

Komentiraj...
Vidi sve komentare