To je to što me zanima!

Nakon zaraženog Vide: 'Vatreni' se moraju još jednom testirati

Uefin protokol postoji upravo iz razloga kako bi zaštitio igrače, klubove/reprezentacije i natjecanja, jer se poštivanjem njegovih odredbi izbjegava nužnost odlaska u samoizolaciju, rekli su iz HNS-a...
Vidi originalni članak

Što će biti s utakmicom protiv Švedske? Zapitali su se mnogi nakon što je Domagoj Vida nakon remija Hrvatske i Turske (3-3) doznao da je pozitivan na korona virus. No straha nema, susret u Stockholmu će se sigurno igrati.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uefa je prije nekoliko mjeseci objavila protokol za koronu. Profesionalni nogometaši testiranja moraju odraditi dva dana prije europskih ili reprezentativnih utakmica i tko je pozitivan - mora biti odvojen od ostatka momčadi. Vida je na testu prije utakmice bio negativan kao i svi ostali igrači, a nakon utakmice je na novom testu uoči utakmice protiv Švedske jedini bio pozitivan.

I zaražen je igrao protiv Turaka, a kako bi se to izbjeglo, hrvatski nogometaši će u petak odraditi još jedno testiranje iz predostrožnosti.

- Nakon jučerašnjeg pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 reprezentativca Domagoja Vide, liječnička služba hrvatske reprezentacije je u dogovoru s kolegama iz Švedske donijela odluku da u petak 13. studenoga bude odrađeno dodatno testiranje reprezentativaca i stožera, radi predostrožnosti uoči utakmice sa Švedskom, imajući u vidu da je iduće redovno testiranje predviđeno u nedjelju. HNS još jednom naglašava da hrvatska reprezentacija poštuje sve odredbe Uefinog Return to Play protokola koji ne predviđa izolaciju cijele momčadi zbog jednog ili više pozitivnih slučajeva. Pritom se poštuju i sve odredbe lokalnih vlasti (u ovom slučaju prvo turskih, potom i švedskih), kao i odluke lokalnih epidemiologa - objavili su iz HNS-a pa nastavili:

- Uefin protokol postoji upravo iz razloga kako bi zaštitio igrače, klubove/reprezentacije i natjecanja, jer se poštivanjem njegovih odredbi izbjegava nužnost odlaska u samoizolaciju drugih pojedinaca u slučaju pozitivnog nalaza. Podsjećamo da je tijekom rujanskog okupljanja pozitivan na SARS-CoV-2 bio kondicijski trener Luka Milanović te da su hrvatski epidemiolozi procijenili da, zbog poštivanja svih mjera, nije potrebna samoizolacija drugih članova stožera ili igrača. Istu odluku donijeli su turski epidemiolozi u slučaju Domagoja Vide. Vrijedno je spomenuti i da je rizik prijenosa virusa tijekom nogometne utakmice s jedne momčadi na drugu minimalan, ako ne i nepostojeći, s obzirom da u više od 600 odigranih utakmica u Uefinim natjecanjima nije zabilježen slučaj prijenosa virusa tijekom utakmice - rekli su iz HNS-a.

Straha nema, naši nogometaši su već u Stockholmu i utakmica će se gotovo sigurno odigrati. Utakmica se igra od 20 sati i 45 minuta na Friends Areni u Stockholmu, a reprezentaciji će se priključiti Bruno Petković Dominik Livaković

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • vanstruje 12.11.2020.

    A zašto ne testiraju ponovo Vidu. Tko kaže da test nije lažno pokazao da je Vida pozitivan. (U Ajaxu su tako napravili i pokazali za čak četvoricu)

  • MaliCrniOdIvanaSam 12.11.2020.

    A zasto ne moraju svi u samoizolaciju? Pa zar nije pravilo da svi u kontaktu sa zarazenim moraju u samoizolaciju na 10 dana? Zar se virus ne zadrzava na tijelu 10 dana cak i ako osoba nije zarazena? Ne razumijem, zar je stozer lagao? Zar ne vrijede ista pravila za sve?

Komentiraj...
Vidi sve komentare