To je to što me zanima!

Velikani u mirovini: Ferguson, Schaaf, Beckham, Scholes...

Sir Alex Ferguson u Manchester Unitedu 27, Thomas Schaff u Werderu 40 godina. Beckham je 20 godina bio “nogometni beatle”, Scholes duša Uniteda... I svi odlaze
Vidi originalni članak

Raspadala se Čehoslovačka te 1993., Moniku Seles napao je ludi obožavatelj Steffi Graf, u kinima je najveći hit bio “Schindlerova lista”, a na Old Traffordu su u ruke Alexu Fergusonu, već 27 godina treneru Uniteda, došli Paul Scholes i David Beckham. Dvadeset godina poslije, istog ljeta sva trojica odlaze u mirovinu.

Sir Alexov odlazak odavno je opisan kao kraj jedne velike, neponovljive ere u povijesti Manchester Uniteda. Dojam će samo pojačati odlazak Paula Scholesa. Već je pokušao otići, ali brzo se vratio. Sad je ovo konačan, pravi kraj. Nakon 20 godina u prvoj momčadi Uniteda, s 38 godina na leđima...

- Igrati nogomet je sve što sam ikad želio raditi. Ponosan sam što sam imao tako dugu i uspješnu karijeru u Unitedu, ali i što sam radio s najvećim trenerom svih vremena - rekao je Scholes na oproštaju od igračke karijere.

Njegov vršnjak Beckham davno je otišao iz Manchestera, ali i u Madridu, Los Angelesu, Milanu i Parizu nastavio je graditi “brend Beckham”. Odveo je nogomet na neku sasvim drugu razinu, s travnjaka se selio na modne piste, džamboplakate i “celebrity evente”, ali niti u jednom trenutku nije prestao biti velik nogometaš. Nikad nitko prije njega nije na taj način uspio ispreplesti nogomet, showbizz i - opako dobru lovu. 

Kraj njegove ere značit će i kraj “beckhamanije”, svjetskog trenda zbog kojeg su frizerke diljem svijeta često čule: “Šišaj me na beckhamicu.” I on će od ovog ljeta biti u igračkoj mirovini...

A tisuću kilometara istočno, u Bremenu, već je ispisano posljednje poglavlje jedne ere. Thomas Schaff bio je punih 14 godina trener Werdera, a u klubu je kao igrač i trener bio čak 40 godina. Došao je kao 12-godišnjak, a otišao s 52.

- Bilo je ovo zaista nezaboravno razdoblje, nikad neću zaboraviti vrijeme koje sam proveo u Werderu - kazao je Schaff na odlasku iz kluba u kojem je proveo gotovo cijeli život.

Neko novo vrijeme stiže i u svlačionicu Intera. Iako se on još ne da, najavljuje da će se vratiti i igrati još jednu sezonu, teško je vjerovati da će Javier Zanetti i dalje biti kapetan Intera. Došao je 1995., a kapetansku vrpcu oko lijeve ruke nosi već 14 godina. Dovoljno da dobije nadimak - Il Capitano.

- Volio bih barem još jednput zaigrati pred Interovim navijačima. Ali nadam se da će to biti i više od jedanput - rekao je legendarni Zanetti, koji će u kolovozu navršiti 40 godina.

Nogomet će se igrati i dalje, i bez Fergusona, Beckhama, Scholesa, Zanettija, pogotovo bez Schaffa, ali ova petorka nedostajat će svijetu nogometa. Njihove ere su završile, počinju neke nove, neke drukčije...

Idi na 24sata

Komentari 36

  • mrcinaa 19.05.2013.

    JAMIE CARRAGHER <3

  • pawa16 19.05.2013.

    United,Uinited,United,a niste se sjetili Jamija Carraghera sramite se!

  • pituguli 19.05.2013.

    hrvatska se transferira u eu,a srbija započinje pregovore za transfer u eu

Komentiraj...
Vidi sve komentare