To je to što me zanima!

Zapisnik s ključne sjednice: Evo zašto su odbili žalbu Mercedesa

Zbog čekanja ishoda žalbe novi svjetski prvak Max Verstappen nije došao na veliko zajedničko slavlje, Mercedes mu je odgodio feštu, nije se htio 'oduzeti' u slavlju pa eventualno doznati da ipak nije prvak...
Vidi originalni članak

Sve je bilo spremno za veliko slavlje, stotine uzvanika i najvažnijih ljudi svjetskog automobilizma okupili su se u Abu Dhabiju u luksuznom hotelu.

Da, trebao je ondje biti i novi svjetski prvak Max Verstappen (24) nakon spektakularne posljednje utrke i titule koju je ugrabio u zadnjem krugu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, Max na zajedničku večeru ipak nije došao. Rival kojeg je pobijedio na stazi, odnosno njegov tim, malo su mu prikočili spontane emocije. I odgodili slavlje.

Jer i nakon zadnje utrke sezone nastavila se drama. Mercedes je uložio žalbu. Šanse su im bile male, znali su to i sami, ali Verstappen se nije htio 'oduzeti' u slavlju pa eventualno doznati da ipak nije prvak...

FIA je zasjedala odmah u nedjelju navečer i u 23.03 sata službeno objavila: Žalba se odbija, Verstappen je svjetski prvak!

DRAMA U F1 Kraj natezanja: FIA odbila žalbu ljutitog Mercedesa, Verstappen ostaje svjetski prvak u Formuli 1

Na što se Mercedes žalio? Pozivali su se na članak koji sugerira da svi bolidi koji zaostaju više od kruga u trenutku dok je sigurnosni automobil na stazi smiju odvoziti taj krug zaostatka, odnosno preći safety car i vratiti se na svoje mjesto, što nisu svi i učinili. U žalbi je Mercedes napisao da je safety car trebao pričekati da svi to naprave.

Red Bull je replicirao da u članku piše da "bilo koji bolid" koji zaostaje više od kruga može preteći ostale, ali ne "svi bolidi".

Praksa nas, pak, uči da izlazak sigurnosnog auta poništava sve ostale članke i da se vozači moraju pripremiti na izlazak safety cara sa staze. I zapravo direktor utrke odlučuje o tumačenju pravilnika.

Dakako, ishod utrke ne bi bio drugačiji da je svih osam bolida koji su imali takav velik zaostatak preteklo safety car, a učinilo je to njih pet.

Ovo su dokumenti Mercedesove žalbe i FIA-ine odluke da je odbije.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • dijaspora 0606 13.12.2021.

    Po meni nije bilo fer ali veliki su tu novci i drugačiji igrači - sve je stvar dogovora 🤦‍♂️

  • nap 13.12.2021.

    Drago mi je max zasluzeno do naslova nek se zale kome hoce

  • Obi-Wan Kenobi 13.12.2021.

    Vidjet facu Tota mi je takav gušt bio. Bravo Max, bravo Horner, bravo Red Bull.

Komentiraj...
Vidi sve komentare