Sport

Komentari 24

Zapisnik s ključne sjednice: Evo zašto su odbili žalbu Mercedesa

Zapisnik s ključne sjednice: Evo zašto su odbili žalbu Mercedesa

Zbog čekanja ishoda žalbe novi svjetski prvak Max Verstappen nije došao na veliko zajedničko slavlje, Mercedes mu je odgodio feštu, nije se htio 'oduzeti' u slavlju pa eventualno doznati da ipak nije prvak...

Sve je bilo spremno za veliko slavlje, stotine uzvanika i najvažnijih ljudi svjetskog automobilizma okupili su se u Abu Dhabiju u luksuznom hotelu.

Da, trebao je ondje biti i novi svjetski prvak Max Verstappen (24) nakon spektakularne posljednje utrke i titule koju je ugrabio u zadnjem krugu.

No, Max na zajedničku večeru ipak nije došao. Rival kojeg je pobijedio na stazi, odnosno njegov tim, malo su mu prikočili spontane emocije. I odgodili slavlje.

Jer i nakon zadnje utrke sezone nastavila se drama. Mercedes je uložio žalbu. Šanse su im bile male, znali su to i sami, ali Verstappen se nije htio 'oduzeti' u slavlju pa eventualno doznati da ipak nije prvak...

Abu Dhabi Grand Prix

FIA je zasjedala odmah u nedjelju navečer i u 23.03 sata službeno objavila: Žalba se odbija, Verstappen je svjetski prvak!

Na što se Mercedes žalio? Pozivali su se na članak koji sugerira da svi bolidi koji zaostaju više od kruga u trenutku dok je sigurnosni automobil na stazi smiju odvoziti taj krug zaostatka, odnosno preći safety car i vratiti se na svoje mjesto, što nisu svi i učinili. U žalbi je Mercedes napisao da je safety car trebao pričekati da svi to naprave.

Red Bull je replicirao da u članku piše da "bilo koji bolid" koji zaostaje više od kruga može preteći ostale, ali ne "svi bolidi".

Praksa nas, pak, uči da izlazak sigurnosnog auta poništava sve ostale članke i da se vozači moraju pripremiti na izlazak safety cara sa staze. I zapravo direktor utrke odlučuje o tumačenju pravilnika.

Dakako, ishod utrke ne bi bio drugačiji da je svih osam bolida koji su imali takav velik zaostatak preteklo safety car, a učinilo je to njih pet.

Ovo su dokumenti Mercedesove žalbe i FIA-ine odluke da je odbije.

Najčitaniji članci