To je to što me zanima!

Zašto momčadi u crvenim dresovima više pobjeđuju?

Njemački znanstvenici misle da su otkrili tajnu uspješnosti Manchester Uniteda, Liverpoola i Arsenala. Crveni dresovi daju im samopouzdanje
Vidi originalni članak

Njemački sportski psiholozi sa sveučilišta u Munsteru proveli su istraživanje i otkrili kako sportaši koji nose crvene dresove pobjeđuju više od onih u drugim bojama. Crveni imaju deset posto bolje rezultate u bilo kojem sportu. Stručnjaci vjeruju da se u crvenoj boji osjećaju samopouzdanije, a ostavljaju dojam da su dominantniji i agresivniji. Istraživanje možda objašnjava zašto su Manchester United, Liverpool i Arsenal toliko uspješni. United i Liverpool osvojili su rekordnih 18 naslova, dok Arsenal ima najdulji neprekinuti niz finalnih utakmica. Znanstvenici su pokazali sucima video snimku taekwondo natjecanja. Jedan natjecatelj bio je u crvenoj boji, drugi u plavoj. Zatim su digitalno zamijenili boje. Natjecatelj u crvenoj boji dobio je 13 posto više bodova za istu borbu nego dok je bio u plavoj boji.
- Ako su slične snage, presudit će boja - rekao je Norbert Hagemann koji je vodio istraživanje.
Znanstvenici sa sveučilišta Durham proveli su isto istraživanje 2004. godine. Analizirali su sportove kao što je boks, taekwondo i hrvanje. Gotovo 55 posto pobjednika bili su crveni.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • bosnia_80 28.08.2009.

    nakon ovog članka sam zaključio da je prava sreća za europski nogomet što Real Madrid nema jedan komplet crvenih dresova:)

  • bart85 28.08.2009.

    najdulji neprekinuti niz finalnih utakmica. A ja mislio da nije finalnih

  • hrvoje123456 28.08.2009.

    Znaci hrvatske ima velike sanse da dobije englesku na wembley8 :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare