To je to što me zanima!

Zbog reklame za čaj su ga izbacili iz reprezentacije

N. Plećaš je bio jedan od najubojitijih strijelaca u povijesti jugoslavenske košarke, ali nikad nije za to dobio zaslužena priznanja. Niti ih ikad očekuje
Vidi originalni članak

Nisam mogao vjerovati! Zakoračio sam u bus, da bi me netko uhvatio za rame i rekao da ne putujem s reprezentacijom, prisjetio se Nikola Plećaš najšokantnijeg trenutka svoje velike karijere. Uoči OI-ja u Montrealu 1976. izbacili su ga iz reprezentacije jer je snimio reklamu za čaj. Objašnjenje je bilo da se to kosilo s načelima amaterizma u olimpijskom pokretu.
- A dvije godine ranije Avery Brundage, tadašnji predsjednik MOO-a, ukinuo je zabranu reklamiranja. Ono je postalo čak i poželjno ako se tako prikupljaju sredstva za sport. Mi igrači to nismo znali, ali izbornik Mirko Novosel je morao. U toj je reklami bio i Andro Knego, ali njega nisu izbacili. A ja nisam pitao zašto - rekao je Plećaš i dodao:
- Izbacili su sve koji nisu bili dovoljno poslušni, poput Omašića i Bočkaja. Oni su, kao, prestali igrati, ali nikad nije bilo objašnjeno zašto. Novosel je tad glumio alfu i omegu košarke. Danas figurira kao spasitelj, a sve što je učinio u posljednjih 30 godina bilo je loše. Osim trofeja, ali i tu se zaboravlja kakve je igrače imao.
Kao igrač Plećaš je bio “ubojica”. Zabio bi 40 kad bi se sjetio, kao u finalu Kupa Koraća ‘72., iako je drugo poluvrijeme igrao s četiri prekršaja.
- Bio sam posebno motiviran jer je te godine to natjecanje prvi put nosilo Koraćevo ime. On je bio genij i uvijek je bio sjajan prema mladim košarkašima.
Ne tako davno za život je morao zarađivati kao fizikalac, a danas je savjetnik pročelnika za sport u Zagrebu. U košarci mu ne daju raditi, a od Cibone nikad nije dobio zaslužena priznanja.
- Niti to očekujem, s obzirom na to tko vuče konce u klubu - zaključio je, aludirajući na Mirka Novosela.



NIKOLA PLEĆAŠ
Bio je najbolji igrač Lokomotive, kluba iz kojeg je nastala Cibona. “Rasturao” je i u reprezentaciji Jugoslavije, sve dok ga nisu potjerali iz bizarnog razloga

TVRDIĆ: NISU GA DŽABE PROZVALI SVETI NIKOLA
Mi smo se razumjeli i bez riječi, bio mi jedan od najdražih suigrača. Kakav je igrač? Pa nisu ga džabe zvali Sveti Nikola, kaže Rato Tvrdić.
- Sretan sam kad se vidimo, no uhvati me tuga kad uđem u Ciboninu dvoranu, a pod svodom nema uspomene na njega. On je za većinu bio košarkaški car - dodao je Rato. (T.G.)

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 20bucks 15.08.2010.

    Pa naravno da je Mirko Novosel jedna od najvećih štetočina hrvatske košarke ali i sporta uopće kod nas. Takav ljigež i smrad načinio je puno loših stvari i namaknuo hrpu love raznim makinacijama na pozicijama gdje je bio. A svu njegovu tobože slavu stekao je zaslugama strašno dobre generacije u kojoj je osim Dražena i dr. bio i ubojiti Plećaš! I tako je Novosel ni sam neznajući kako pobrao vrhnje pa se čovjek sad još nalazi i u Kuči slavnih i šta ti ja znam gdje sve ne. A najgore od svega je to što taj manipulator i dalje dirigira u hrv. koš. pogotovo u Ciboni, dok preko postavljenog sina u Cedeviti vjerojatno također pokušava dirigirati gdje je Tedeschi vjer. namjerno napravio kompromis kako bi mu ovaj otvorio razna \"vrata\" ali pod uvijetom da mu sin bude \"netko i nešto\" u klubu. Težak je to smrad koji uživa nezasluženi ugled a osim toga spriječava one koji su zaslužili biti uzdignuti kao i Plećaš da dobiju priznanje. Sramota! Crveni se novoselu jer si smrad kakvog nema!

  • lepicane 15.08.2010.

    legenda od košarkaša.Imal sam osjećaj da može fulati samo namjerno,a sjećam se da sam, bez obzira kaj me je u to vrijeme osim čkapi interesiral samo sport,pital staroga zakoj to rade \"brkiju\"rekel da je to sigurno zato jer je sa krivim facama podijelil lovu.Mirkec,Mirkec...u tom grmu leži zeko..

  • emtimater 15.08.2010.

    jesu ovo Jordan tenisice na prvoj slici?

Komentiraj...
Vidi sve komentare