To je to što me zanima!

'Život u tuđini nije me ispunio. Imaš sve, ali s kim to podijeliti? Kao da si u zlatnome kavezu...'

Benedikt Nikpalj (27) nastupao je za Hrvatsku u bobu na prošlim Zimskim olimpijskim igrama, a to želi ponoviti i na idućim. Zadnje dvije godine predstavljao je Švicarsku i odlučio: vrijeme je za povratak
Vidi originalni članak

Dvogodišnja avantura Zadranina Benedikta Nikpalja (27) u švicarskoj reprezentaciji završila je i hrvatski bobist vratio se kući, sa željom da taj sport odvede do velikih stvari na idućim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Multitalentirani sportaš počeo je kao MMA borac i bio dvostruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji pa je, nakon jednogodišnjeg iskustva u sjemeništu franjevaca na zagrebačkom Ksaveru prešao na bob i američki nogomet. Njima je vjeran i danas, a bavi se i atletikom.

POGLEDAJTE VIDEO: Benedikt Nikpalj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nakon koje godine sportske dijaspore vratio sam se u Hrvatsku. Život vani, koliko god nudio bolje uvjete treninga i kvalitetnijeg života, ne može se zamijeniti našom domovinom i našim ljudima. Tek kad ostaneš bez nečega, shvatiš koliko ti fali i koliko je zapravo dobro biti doma. Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu, nije ni čudo što nas turizam drži na životu - kaže Benedikt.

Nije se vratio u rodni Zadar, sad je u Zagrebu.

- I dalje sam sportski aktivan. Život u dijaspori nije me ispunjavao. Imaš sve, a nemaš s kim podijeliti. Što bi se reklo, u zlatnom kavezu si... Vratio sam se u hrvatski bob s inozemnim iskustvom Švicarske, učio finese i detalje o tom sportu.

A to nije samo guranje. Recimo, saonice za profesionalni bob stoje oko 100.000 eura, a potom se prilagođavaju. Mjesta za pogrešku nema jer vozači po ledu jure kao auti po Dalmatini. A rekordna je brzina boba četverca čak 157 kilometara na sat.

- Sad ću vidjeti koliko se toga da primijeniti u hrvatski bob. Treba pronaći način kako maksimalno iskoristiti dobiveno znanje i razviti bob kao sport. Sve to radim u dogovoru s izbornikom i začetnikom boba u Hrvatskoj, legendarnim Ivanom Šolom. Uz njega, tu je i pilot Dražen Silić - kaže Benedikt.

Osim uloge gurača, postao je kondicijski trener u reprezentaciji. Sve je podređeno dobrom rezultatu u Pekingu.

- Još krajem prošle sezone počeli smo pričati o tom projektu kad sam najavio da se vraćam u Hrvatsku. Regrutirali smo nove ljude u hrvatski bob, odradili trening kampove preko ljeta. Dobar dio izvorne ideje nismo mogli realizirati zbog pandemije, ali počeli smo na vrijeme. Idemo u dobrom smjeru i bit ćemo spremni za Peking - kaže.

U ovoj, reduciranoj sezoni, u kojoj su Svjetski i Europski kup spojeni u isto natjecanje, hrvatska posada pamti 20. mjesto iz Winterberga u Njemačkoj u konkurenciji 33 sastava.

Nikpalj brusi formu treniranjem u atletskom klubu Dinamo Zrinjevac, a nada se skorom povratku i na terene američkog nogometa u dresu Zagreb Patriotsa.

- Oni su, kao amaterski klub, na čekanju zbog situacije s pandemijom, ali aktivni su u društvenom životu kroz razne humanitarne akcije. Inače, natječemo se u Balkanskoj ligi s klubovima iz zemalja iz regije - objašnjava.

Prošle je godine Božić slavio ozlijeđen, puknuo mu je ligament pa se u veljači na švicarskom prvenstvu vratio dvaput završivši na pobjedničkom postolju.

- Sad mi je želja samo ostati zdrav, a sve drugo postići ću radom - kaže Benedikt i zaključuje:

- Naravno, na sportskom planu najviše bih volio izboriti finale u Pekingu. Da Hrvatsku dovedemo u društvo velikih nacija poput Njemačke, Švicarske, Kanade, Rusije, SAD-a u sportu koji je jedan od glavnih nositelja Zimskih olimpijskih igara.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Superheroj s Podunavlja 26.12.2020.

    Ne možeš ljudima koji imaju samo materijalističke vrijednosti te stvari dokazati. Njih boli kad vide da mi ovdje ne živimo kao sardine u konzervi pa onda kao Teica dođu puni bijesa i ljubomore izjaloviti se "svome" narodu.

  • Makaay_Yazhnam 26.12.2020.

    Tu ćeš naći uvijek dom, srce koje kuca za te, ruku da te prati, majku da te shvati, znat ćeš sve što treba znati. Znat ćeš kako boli plač kada tvoja zemlja pati; ali iza svega sigurno ćeš znati što ti znači ovaj kraj. To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tvom. Tuđin i oluje kidali su nju, al' još uvijek tu je sve dok mi smo tu. Bit ćeš bogat ko i mi, kralj što ne zna što je kruna, al' na svojoj grudi ko i ovi ljudi bit ćeš velik ko i mi.i obavezno pogledati legendarnu scenu Gruntovčana - Deseta priča - Ostajte ovdje

  • Kontreras 26.12.2020.

    Konjusario sam i ja vani trebao sam nastavit

Komentiraj...
Vidi sve komentare