To je to što me zanima!

Zubčić: Još se nisam spremna skroz oprostiti od taekwondoa

BRONČANA OLIMPIJKA Martina Zubčić kaže kako Hrvatska ima šanse za medalje na Svjetskom prvenstvu u taekwondou koje danas počinje u Manchesteru i trajat će do 19. svibnja
Vidi originalni članak

Osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., taekwondoašica Martina Zubčić Dušak (30), u međuvremenu je magistrirala ekonomiju, radi kao asistentica direktora u Rimac - automobili, upisala doktorat, udala se, a prije deset mjeseci rodila je kćer Petru. 

Mlađim naraštajima ispričala je u subotu na predavanju u svom klubu Dubrava kako je uskladila vrhunski sport i obrazovanje. Za Olimpijske igre pripremala se tijekom četvrtog razreda, pa na nastavi gotovo uopće nije bila. A trebalo je maturirati u XII. gimnaziji, pripremiti se za upise na fakultet i, naravno, trenirati dva puta na dan. Sve to iziskivalo je dobru organizaciju i predanost, kao i podršku obitelji i profesora. 

- Zapravo mi je učenje odvratilo pažnju od stresa nastupa na Olimpijskim igrama. Bila sam na puno turnira, puno sam putovala, skupljali su se bodovi, a učila sam u avionu, u hotelima, između treninga. U školi su mi izašli u susret i mogla sam samo dolaziti polagati ispite - priča Martina. 

Ozljeda ju je udaljila

Zadnju u nizu europskih medalja osvojila je 2016. godine, broncu u švicarskom Montreuxu, no 2017. obnovila joj se ozljeda prednjega križnog ligamenta.

- Operirala sam to koljeno 2011., a kad se ozljeda vratila, pokušala sam bez operacije. Rehabilitacija je potrajala 4-5 mjeseci. Trenirala sam sve do trudnoće, ali sad pauziram. Ne mogu reći hoću li se i kad vratiti, ali ipak nemam još hrabrosti taekwondou reći zauvijek ‘zbogom’. Evo tek ga u posljednje vrijeme ne sanjam više tako često - kaže Martina sjetno.

Za taekwondo, koji je počela trenirati sa sedam godina, vežu je samo lijepa sjećanja. 

- Stekla sam puno prijatelja po cijelom svijetu, evo i kuma mi je Marina Sumić (svjetska i dvostruka europska viceprvakinja op.a.) - rekla je Martina. 

Kad se i definitivno prestane boriti, željela bi, kaže, ostati blizu taekwondoa. Pa makar da vodi povremeno treninge jednoj grupi djece. 

Na Svjetskom prvenstvu koje danas počinje u Manchesteru i trajat će do 19. svibnja nasljednica u Martininoj kategoriji, do 57 kg, je Nikita Glasnović, a na tatami izlazi 17. svibnja. 

- Nikita je odličan borac i jaka je u glavi. Borila sam se protiv nje više puta. Dobar znak za ovo svjetsko je i što je ‘skinula’ dvaput Jade Jones, dvostruku olimpijsku prvakinju. Mislim da i ona, a i ostatak reprezentacije, imaju odlične šanse za medalje - kaže Martina. 

Jaka reprezentacija

Smatra da imamo jaku reprezentaciju i ne želi nikoga posebno izdvajati. Prvi dan nastupaju Lena Stojković, Iva Radoš i Leon Glasnović, 16. svibnja na tatami izlaze Doris Pole, Josip Teskera i Deni Andrun Razić, a 17. svibnja na redu su Kristina Tomić, Nikita Glasnović i Toni Kanaet. Dan nakon njih bore se Ana Taslak, Matea Jelić, Lovre Brečić i Luka Horvat, a natjecanje zatvaraju Bruna Vuletić, Ivan Šapina i Vedran Golec.

  • TALENT Sa samo 16 godina ušla je u seniorsku reprezentaciju i iste je godine postala europska prvakinja. Godinu prije bila je 3. juniorka svijeta.
  • 'USMJERIT ĆU KĆER U GLAZBU' Neće, kaže, imati ništa protiv ako mala Petra izabere sport, ali radije će je pokušati usmjeriti u glazbu. 
  • 4 MEDALJE Martina je osvojila 4 medalje na seniorskim europskim prvenstvima - zlatnu, srebrnu i dvije brončane. 
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare