To je to što me zanima!

Adobe odustao od prilagodbe mobitelima, razvijat će HTML 5

Flash developeri će proizvoditi izvorne aplikacije sa Adobe AIR-om za sve trgovine aplikacijama, znači i za App Store. Strateški zaokret Adobea je pobjeda Applea
Vidi originalni članak

Adobe Flash od početka životnog puta iPhonea (kasnije iPoda i iPada) bio je osjetljiva tema za Apple. Za veliki broj korisnika odluka kompanije da ne koristi najrašireniji Adobeov proizvod bila je iritantna i elitistička: Flash player je unatoč nedostacima dio velikog broja online stranica, videa... Iz Adobea su komentirali kako "75 posto internet sadržaja nije dostupno korisnicima iOS-a zbog tvrdoglavosti Applea." Druga najčešća optužba bila je da Apple štiti svoj App Store i milijune dolara vrijednu industriju aplikacija koja stoji iza Storea.

Operativni sustav Android odlučio se za drugi razvojni put: prihvatio je Flash i sve probleme koji su išli uz njega. I dijelom zbog te "otvorenosti" i profitirao. Korisnici Androida često su upravo mogućnost korištenja Flasha komunicirali kao dobru stvar na svojim telefonima.

Vide li u Appleu budućnost?

Apple je ostao tvrd. Steve Jobs je u svom javno objavljenom pismu 2010. godine objasnio razloge zbog kojih Apple neće prelaziti na Flash u budućnosti. A navedeni razlozi su bili brojni: Flash je izvorno napravljen za PC računala koja koriste miš, ne touchscreen, te za ovu tehnologiju nije predviđen niti je najbolje rješenje; Flash na mobitelima previše troši bateriju; nije stabilan i šteti sigurnosti korisnika; Flash je zastario - budućnost je HTML 5, JavaScript i CSS.

Nakon nepunih dvije godine, u Adobeu su zaključili kako je Steve Jobs, izgleda, ipak bio u pravu. U pismu koje su objavili mediji diljem svijeta stoji kako će se Adobe "Umjesto na razvoj Flash Playera za mobilne uređaje fokusirati na izradu aplikacija te razvoju na platformi HTML 5."

Steve Jobs kao prorok

Flash developeri sada će proizvoditi izvorne aplikacije sa Adobe AIR-om za sve trgovine aplikacijama, što znači i za App Store. Ovakav strateški zaokret Adobea velika je pobjeda Applea koji je "s leđa skinuo" veliki broj Flash-nezadovoljnika, ali i dokazao ispravnost vizije Jobsa koji je na kraju pisma gotovo pa proročki zaključio: "Možda bi se Adobe trebao fokusirati na proizvodnju izvanrednih alata na HTML 5 umjesto da kritizira Apple što je odlučio ostaviti prošlost iza sebe." 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare