To je to što me zanima!

Akcija čišćenja: Sve više smeća u svemiru prijeti astronautima

Znanstvenici strahuju da bi se i u stvarnosti mogla dogoditi kaskadna nesreća u orbiti, kao u filmu Gravitacija. Iako će to trajati dulje u stvarnosti, opasnost je velika
Vidi originalni članak

Milijuni sićušnih predmeta u orbiti oko Zemlje mogli bi jednog dana dovesti do katastrofalnog sudara u svemiru. Europska svemirska agencija svjesna je ove potencijalne opasnosti koja bi mogla imati posljedice poput 'eksplozije granate', a zbog smeća bi određena područja oko Zemlje mogla postati preopasna za letove i ljude. 

Gotovo 5000 lansiranja u proteklih 60 godina rezultiralo je milijunima predmeta oko Zemlje. No, iznimno sićušan dio su funkcionalne letjelice, dok 94 posto svega u orbiti ne služi ničemu. Strahuje se da bi 64 posto predmeta koje se rutinski prati jednog dana moglo dovesti do katastrofe za ljude ili tehnologiju koju imamo u orbiti. 


- Ovo ne možemo usporediti sa pucnjem iz pištolja. Energija u čestici promjera 1 cm koja bi pogodila satelit pri toj brzini, jednaka je eksploziji granate - rekao je Holger Krag iz ESA-e. Dodaje i da ti sudari generiraju nove fragmente koji su potencijalni kandidati za nove sudare. 

Brojni znanstvenici sljedeći tjedan će se okupiti u Njemačkoj kako bi raspravljali o taktikama za izbjegavanje otpada, ali i o novim konceptima za uklanjanje smeća. Najveći strah znanstvenika je da će se susresti s kaskadnim događajem u kojem će jedan sudar generirati niz, nešto slično onome što smo vidjeli u filmu Gravitacija. Dok je to u filmu bio trenutni događaj, u stvarnosti bi taj cijeli niz trajao puno dulje, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • elnegociozd 31.03.2018.

    haha obmana narodu...lazi sve

  • Blackstarxx 12.04.2017.

    Boli me đon za te lažove

  • --- DAVOR --- 12.04.2017.

    Kad se pobrinemo za smeće po svjetskim parlamentima bit će i manje ili ništa smeća u svemiru jer oni i palamude oko i u svemiru a ne mogu dovest (mogu u biti al ne žele jer siromasi će sve učinit što ovi požele kako bi preživjeli pa pužu pred njima) planet u red, baca se hrane 3 planeta dovoljno za prehranit i troše bilijarde na oružje diljem svijeta. Pitanje je samo što ubije više ljudi glad ili oružje? Svemirsko smeće je načinjeno od novaca sirotinje koje troše bogataši ništa irotinju ne pitavši.

Komentiraj...
Vidi sve komentare