To je to što me zanima!

Alice je najsmrdljiviji cvijet, a uživo možete pratiti kako cvate

Dok cvate, ovaj veliki cvijet mirisom podsjeća na trule strvine, a na taj način privlači bube i muhe koje nose pelud. U divljini cvate iznimno rijetko
Vidi originalni članak

Najsmrdljiviji cvijet na svijetu botaničarima je poznat kao Amorphophallus titanum ili Titan Arum, a jedan takav koji je dobio ime Alice upravo cvate u čikaškom botaničkom vrtu. 

Ovakvom cvijetu treba i do 10 godina da naraste do veličine u kojoj može cvasti pa je zbog toga Botanički vrt Chicaga omogućio svima i da uživo prate cvat. 

Chicago Botanic Center

Latinsko ime mu se prevodi kao 'veliki deformirani penis', a kod nas je poznat i kao cvijet strvina zbog mirisa koji podsjeća na truljenje strvine. 

Nakon prvog cvata, cvijet će opet cvasti za dvije do tri godine, a to može trajati između 24 i 36 sati te pritom ima taj iznimno neugodan miris. Za njega su zaslužni kemijski spojevi kojima biljka privlači bube i muhe koje s drugih biljaka donose pelud. 

Ovaj neugodni miris inače je najsnažniji tijekom noći, a i posjetitelji će moći u botanički vrt do 2 sata ujutro kako bi uživo vidjeli cvijet. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • zabravljeni heroj Jan Hus 01.10.2015.

    svakom političaru i poduzetniku po jedan za kuću,vikendice i aute

  • ilmare 30.09.2015.

    Lijepo ime , a vidi ti sad ?? Tko će ga više dati djetetu ??

  • Trolls 30.09.2015.

    Daj pošaljite 20 komada u Sabor i Vladu.... Od naroda....

Komentiraj...
Vidi sve komentare