To je to što me zanima!

Android koji ima stav: Ona će vam pokazati da ste je naljutili

Talijanski znanstvenici napravili su sustav koji oponaša razne emocije od ljutnje, sreće, tuge...što bi moglo pomoći u izradi robota koji su još sličniji nama ljudima
Vidi originalni članak

Iako još nismo stigli do robota koje možemo zamijeniti za ljude, sve smo bliže tome. Talijanski znanstvenici razvijaju sustav koji će robotima dati ljudskije lice za što je ključna mimika lica i izrazi raznih emocija. Nicole Lazzeri sa sveučilišta u Pisi i njezin tim napravili su program FACE koji humanoidnim robotima daje stvarne izraze raznih osjećaja.

Izgled robota modelirali su prema ženi jednog od znanstvenika, a kako bi oponašali razne izraze lica ugradili su 32 motora na glavu i torzo. Motori se baziraju na sustavu pokreta starom 30 godina koji određuje koji mišići se aktiviraju pri određenoj emociji.  Takav program potom može potom stvarati razne kombinacije izraza poput smiješka s osjećajem nelagode. 

Ti izrazi lica mogli bi pomoći da nemamo osjećaj nelagode pored raznih robota. Načelo "jezive doline" (uncanny valley) temelji se na tome da ljudi nemaju problema s robotima koji izgledaju poput robota ili metalnih kutija. No, kada izgledaju toliko realistično da ih možemo zamijeniti za ljude, ali ih odaju očiti znakovi poput bezizražajnog lica, tada dolazi do te nelagode. Neki kažu da nam ti roboti izgledaju poput leševa.

Kako piše NewScientist, znanstvenici su rekli da su ispitanici bez problema mogli pročitati sreću, ljutnju i tugu na robotu, no da su se mučili sa strahom, gađenjem ili iznenađenjem. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Friz_1 17.07.2012.

    Srica nije gadna ka pas ...

  • zajebi 14.07.2012.

    škarnical na glavu, rupu za usta (da se ne uguši mislim) i već bi poslužila za nekaj.

  • marinac_1 14.07.2012.

    Ma kakav robot. Prvo odkud toliko energije a drugo tko će mu ugraditi svijest. Pa svatko tko ima komp u kući ima ustvari robota. Bez naredbi iz programa je beskoristan i nema svijest ni udove..

Komentiraj...
Vidi sve komentare