To je to što me zanima!

Anonymousi napali MIT nakon samoubojstva Aarona Swartza

Aaron Swartz koji je bio jedan od suosnivača Reddita, sukreatora RSS-a, bavio se i borbom protiv SOPA, PIPA i drugih zakona. Prijetio mu je dugogodišnji zatvor
Vidi originalni članak

Hakerska skupina Anonymous napala je stranicu MIT-a na kojoj su postavili poruku u spomen na Aarona Swartza (26). Poznati internetski aktivist i suosnivač Reddita u petak je počinio samoubojstvo. 

Swartz je 2011. uhićen zbog krađe 4 milijuna dokumenata s MIT-a i Jstora (online baze znanstvenih radova). Prijetilo mu je 4 milijuna dolara kazne i 50 godina zatvora. U poruci na stranici MIT-a stoji kako bez obzira na to je li vlast doprinijela njegovu samoubojstvu, kazneni progon protiv Swartza je groteskna zloporaba pravde, iskrivljena sjena pravde za koju se Aaron borio. Dodaju da je oslobađanjem javno financiranih znanstvenih radova iz ruku sustava koji ih je učinio nedostupnim većini onih koji su ih platili te njihovim dijeljenjem htio omogućiti poboljšanje svijeta i kako je to ideal koji bi svi trebali podržati, prenosi CNET.

Hakeri su objavili i nekoliko želja, među kojima su reforma zakona protiv cyber kriminala, reforma autorskog i intelektualnog vlasništva...

Samo par sati prije napada, predsjednik sveučilišta je najavio analizu upletenosti MIT-a u cijelu priču otkad su 2010. prvi put primijetili neobične aktivnosti na svojoj mreži. 

Swartz je uz Reddit radio na RSS-u, borio se protiv zakona SOPA, PIPA, a u izjavi nakon samoubojstva njegova obitelj napala je MIT i tužitelje te svalila krivnju za samoubojstvo na njih. No, Swartz se borio i s depresijom, o čemu je često javno govorio.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • marksuci 14.01.2013.

    R.I.P. Svijet nažalost nije opensource.

  • WOMANIZER 14.01.2013.

    ljudi rade punom parom, samo dajte, svijet je go**ima do grla!

  • Ubananismo 14.01.2013.

    pokoj ti duši legendo

Komentiraj...
Vidi sve komentare