To je to što me zanima!

Aplikacija za mobitel moći će prevesti znakovni jezik u tekst

Kamera na mobitelu, tabletu ili laptopu snimala bi onoga koji koristi znakovni jezik i istovremeno to prevodila u tekst. Na tržištu bi mogla biti krajem sljedeće godine
Vidi originalni članak

Znanstvenici rade na aplikaciji koja bi se mogla koristiti na pametnim telefonima i tabletima i gotovo istovremeno bi prevodila znakovni jezik u tekst. Program, prvi ovakve vrste, mogao bi unijeti revoluciju u život gluhih i nagluhih ljudi. Na sveučilištu u škotskom Aberdeenu nadaju se da će to mladim gluhim ljudima olakšati potragu za poslom i komunikaciju s prijateljima. 

- Cilj tehnologije prijenosnog prevoditelja znakovnog jezika je osnažiti one koji komuniciraju znakovnim jezikom tako što će svladati komunikacijske izazove koji ih mogu čekati - rekao je Ernesto Compatangelo sa sveučilišta, prenosi Huffington Post.

Ljudi mogu normalno komunicirati znakovnim jezikom, a kamera u laptopu, mobitelu ili tabletu bi istovremeno to prevodila u riječi, kažu znanstvenici. Cilj je razviti aplikaciju koja je jednostavna i može se koristiti na raznim uređajima. Tehnologija se može koristiti s različitim znakovnim jezicima, a i mogla bi se prilagoditi korisnicima. 

- Ono što je najzanimljivije je da bi se korisnicima omogućilo da razviju vlastite znakove za razne koncepte i pojmove koje trebaju u svom vokabularu, no nisu ih mogli jednostavno izraziti znakovnim jezikom. 

Očekuje se kako bi aplikacija mogla biti na tržištu krajem sljedeće godine.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Anal_Intruder 14.03.2012.

    Bolje da uloze trud u pronalazak rijesenja za gluhonijemost a ne samo pomoc u obliku nekog programcica..

  • SKY1 14.03.2012.

    Bolje nek prvo na internetu naprave neku stranicu gdje se može normalno prevest rečenica, a ne onaj Google Translate gdje prevede sve krivo...

  • Palmira2 14.03.2012.

    Super stvar. Koliko je precizna?

Komentiraj...
Vidi sve komentare