To je to što me zanima!

Apple će se žaliti na odluku da plati 13 milijardi eura poreza

Appleovo europsko sjedište je u Irskoj, gdje je standardni porez  12,5 posto, ali Irska im je omogućila posebne povlastice po kojima su praktično plaćali do 1 posto poreza
Vidi originalni članak

Apple se planira ovaj tjedan žaliti na odluku Europske komisije prema kojoj Irskoj trebaju platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza. Regulatori su odlučili kako je dogovor između Irske i Applea bio ilegalan te traže ovako drastičnu kaznu, a iz Applea ističu da su ih izdvojili jer su 'pogodna meta', prenosi BBC. No, Apple nije jedini koji osporava odluku. Irska se također pobunila jer tvrde da EU regulatori ulaze u pitanja suvereniteta. 

Appleovo europsko sjedište je u Irskoj, gdje je standardni porez  12,5 posto, ali Irska im je omogućila posebne povlastice po kojima su praktično plaćali do 1 posto poreza. Irsko ministarstvo financija u ponedjeljak je objavilo kako Komisija ne shvaća ključne činjenice i irske zakone. 

- Irska nije imala poseban porezni tretman za Apple - puni porez je plaćen u ovom slučaju i nije bilo posebne državne pomoći. Irska ne radi posebne pogodbe prema poreznicima - navodi se. 

Čak i ako Apple izgubi žalbu, ogromna dobit koju ostvaruju omogućit će im da plati kaznu bez velikih problema. No, oni nisu jedina kompanija koja se našla na meti EU zbog posebnog poreznog tretmana. Lani su Starbucks i Fiat morali plaćati kazne u Nizozemskoj i Luksemburgu.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • iPhonchek 19.12.2016.

    Cekaj, ispravite me movim vas, Apple dodje u Irsku, sastane se sa celnicima, doticni im PONUDE eto niski porez, za uzvrat da se otvre radna mjesta itd i sad na kraju ispada da je Apple sta-skrivao ilitiga utajivao porez?? nemojte me je....!!!!!

  • Antonio Bajs 19.12.2016.

    Ne možeš biti puno bogatiji ako nisi nekoga negdje na neki način zakinuo. Raspodjela dobiti. Recimo Kineza koji radi za siću cijeli dan...pravedna raspodjela i nema problema sa porezom. Fali meneđeruma eq i mudrosti...

  • delboy44 19.12.2016.

    Ma ja....po.malima udri a velikima daj benificije. Nesto mi.je to poznato....da nije Maric presao u Irsku vladu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare