To je to što me zanima!

Arktički led na rekordno niskoj razini, a topljenje i dalje traje

Površina mora pod ledom prošli tjedan je iznosila 4,6 milijuna kvadratnih kilometara, a budući da sezona topljenja još traje to je pogoršanje u odnosu na 2007. godinu
Vidi originalni članak

Minimalni ljetni volumen arktičkog leda pao je na rekordno nisku razinu, otkriva najnovija studija. Ledeni pokrov otapa se brže nego što se obnavlja, pa je tako 2010. godine površina i debljina leda pala na razinu ispod one iz ljeta 2007. godine koja je bila rekordno niska. 

Površina mora pod arktičkim ledom pala je ispod 4,6 milijuna kvadratnih kilometara prošli tjedan, a sezona topljenja traje još dva tjedna. To je znatno pogoršanje u usporedbi s rekordno niskom 2007. godinom, kada mu je površina iznosila 4,13 milijuna kvadratnih kilometara, piše Trust.net.

Većina stručnjaka se slaže da će Arktik zbog klimatskih promjena ostati bez leda već u ovom stoljeću, ali još ne znaju točno vrijeme. Otapanje leda samo po sebi ne podiže razinu mora, no topliji Arktik mogao bi ubrzati otapanje ledenog pokrova na Grenlandu, koji sadrži dovoljno vode da razinu svjetskih mora podigne za sedam metara.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • rawl 07.09.2011.

    sutite vise! to je normalno! zemlja prolazi taj ciklu REDOVITO. rijeko i cesto katastroficno, ali normalno! samo to koriste!

  • Nikola123_1 06.09.2011.

    Nije smiješno,ljudi, čim manje površine leda,tim više oslobađanje CO2 zarobljenog ispod tog leda,tim gore globalno zatopljenje, tim veća mogućnost da na*ebemo!!!

  • miladraga 06.09.2011.

    Voljela bih da se više dogovore: čeka li nas novo ledeno doba ili globalno zatopljenje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare