VIDEO HAC ima novu aplikaciju za vozače LiveTrafficHR: Uživo javlja gdje su kolone, sudari... | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 8

VIDEO HAC ima novu aplikaciju za vozače LiveTrafficHR: Uživo javlja gdje su kolone, sudari...

VIDEO HAC ima novu aplikaciju za vozače LiveTrafficHR: Uživo javlja gdje su kolone, sudari...
5

Prilikom razvoja aplikacije nije im bio cilj natjecati se s Googleom već stvoriti novu aplikaciju u kojoj će vozači brže i bolje uživo moći pratiti stanje na svim hrvatskim autocestama. Novosti se ažuriraju u pet sekundi

VIDEO

Od dojave, obrade i provjere informacije, pa do korisnika prolazi jako kratko vrijeme, doslovno pet sekundi kako bi ljudi na cesti odmah znali je li im netko uletio u krivom smjeru ili je neka životinja ušla na autocestu da pripaze. Rekao je to Berislav Skupnjak, direktor razvoja tvrtke Mobilisis d.o.o., koja je radila na razvoju nove aplikacije za Hrvatske autoceste naziva LiveTrafficHR.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Hrvatske autoceste predstavljaju novu aplikaciju 00:46

Radi se o aplikaciji, zasad samo dostupnoj za mobitele, u kojoj vozači mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja na svim hrvatskim autocestama pod svim koncesionarima.

Rekli su kako se ne radi o klasičnom sustavu navigacije, već stvoriti jednostavan sustav u kojem će svi koji putuju hrvatskim autocestama raspolagati svim informacijama kojima raspolažu i sami cestari. To su vremena i mjesta radova, mjesta nesreća, koji su smjerovi zatvoreni, kakvo je vrijeme te najvažnije kolike su gužve i kako ih obići.

- Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj - rekao je Davor Bićanić - šef odjela za ITS i središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa HAC-a, koji je dodao da ona sadrži podatke i Bina Istre i Autoceste Zagreb - Macelj (AZM).

Aplikacija je povezana i s hitnim službama te može pozvati broj 112, druge hitne službe ili operatera autoceste. Isto tako, ističu, ona će vam uvijek pokazati vašu točnu lokaciju kako bi u izvanrednim situacijama mogli reći gdje se točno nalazite.

Kao posebnost aplikacije naveli su personalizaciju za svakog korisnika. Tako u nju možete upisati vozite li motocikl, automobil, kamion ili nešto drugo. Tako će vam stizati obavijesti koje se tiču samo vašeg tipa vozila.

Zagreb: Predstavljanje projekta "Crocodile 3 Croatia" i mobilne aplikacije LiveTrafficHR

- Ako je Maslenički most zatvoren za kamione, a vi ga vozite, dobit ćete tu obavijest i informaciju o obilaznoj ruti. Željeli smo da informacija bude što točnija za svakoga. Vi možete u aplikaciju unijeti sve što vozite i lako promijeniti što vozite - kaže Skupnjak.

Na predstavljanju su prikazali kako aplikacija pokazuje i vašu brzinu vožnje te gdje se nalazite, no podaci o tome ostaju privatni, ne skidaju se na servere te se ne dijele.

Inače, ova aplikacija dio je projekta Crocodile 3, koji se bavi boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta. Obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura  financirano sredstvima iz EU-ovih fondova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima
Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars
IMA NEKA TAJNA VEZA

Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars

Vladajući planet je šef vašeg znaka. Budući da Mjesec predstavlja arhetip majke - Rak je brižan prema najmilijima, Jupiter donosi sreću Strijelcu, a Neptun je Ribe nagradio umjetničkim talentima