To je to što me zanima!

Astronaut rekorder nakon 534 dana u svemiru vratio se kući

Jeffu Williamsu (58) je ovo bila četvrta misija i ukupno je u svemiru proveo 534 dana, više nego ijedan drugi američki astronaut. No teško će nadmašiti Rusa Padalku s 879 dana
Vidi originalni članak

Američki astronaut Jeff Williams koji drži nacionalni rekord u ukupnom broju dana provedenih u svemiru i dvojica ruskih kozmonauta vratili su se u srijedu sigurno na Zemlju nakon šest mjeseci provednih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, javljaju agencije.

Ruski svemirski brod Sojuz sigurno se prizemljio u kazahstanskoj stepi u srijedu ujutro. Williamsu, Olegu Skripočki i Alekseju Ovčininu trebala su tri sata za povratak na Zemlju s ISS-a.

Williamsu (58) je ovo bila četvrta misija i ukupno je u svemiru proveo 534 dana, više nego ijedan drugi američki astronaut. Ipak, teško će u tome nadmašiti ruskog kozmonauta Gennadija Padalku koji je u svemiru bio više nego bilo koji drugi čovjek, ukupno 879 dana. 

Trojica članova posade u šest su se mjeseci provednih na ISS-u uglavnom bavili znanstvenim radom. Uspjeli su postaviti novu platformu za pristajanje na ISS kojom će se moći koristiti buduće privatne svemirske letjelice Boeinga i SpaceX-a.

Na ISS-u će ih zamijeniti astronaut Shane Kimbrough i kozmonauti Sergej Rjžikov i Andrej Borisenko čije je lansiranje predviđeno za 23. rujna.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Ne ostavljam ništa nedovr… 07.09.2016.

    Lijepo je u svemiru...

  • montello 07.09.2016.

    nije lako bit dugo u svemiru

  • unum 07.09.2016.

    je, mora da je "teško" biti izoliran u nekom stanu i čekati 534 dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare