To je to što me zanima!

Astronomi iz Kalifornije otkrili planet na kojem je moguć život

Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u svojem tekućem stanju
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu objavili su kako su pronašli nepoznati planet koji je najbolji kandidat da zadržava vodu, ali čak i život na svojoj površini, piše portal SPACE. Planet je otkriven u orbiti oko jedne zvijezde gdje temperatura nije ni preniska ni previsoka tako da bi se voda ondje mogla zadržati u svom tekućem stanju.

- Sveti Gral istraživanja je pronaći planet toliko udaljen od zvijezde da nije preblizu da zbog vrućine voda ispari, a nije ni toliko udaljen da je hladno i voda se smrzne - rekao je Steven Vogt, astronom sa kalifornijskog sveučilišta.

- Nalazi se u nastanjivoj zoni i o tome se ne treba raspravljati. Nije na rubu, već je točno u sredini - dodaje.

- Taj je planet novi najbolji kandidat za podršku tekućoj vodi i, možda, životu kakav poznajemo - kaže astronom. Znanstvenici procjenjuju da je planet, kojeg su nazvali GJ 667Cc, barem 4,5 puta masivniji od Zemlje. Potrebno mu je oko 28 dana da napravi krug oko svoje zvijezde, a nalazi se 22 svjetlosne godine daleko od Zemlje, u sazviježđu Škorpiona.

- To je zapravo naš susjed. Vrlo je blizu, postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže od njega - kaže Vogt. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • febox 06.02.2012.

    Znači svakih 28 dana rode šljive i pališ rakiju JJHUUU

  • sala 04.02.2012.

    100 svjetlosnih godina ; gle mazne te neka fapcina i odo ti tamo u trenu

  • AleksandarTorbica 04.02.2012.

    haha COOL je planet,, jebt svakih 28 dana slavis novu god.. kad dođe smaknuce svjeta ili sta vec, odemo na taj planet i naselimo se. All kolko nam treba tehnologija napredovati.. uuuu koja tu letjelica mora biti da bi dosli do tog planeta.. kad bi putovali letjelica nebi mogla izdrzati.. tolko dugo. zato nam treba super specjalna letjelica koja je brza da bi dosli..do tog planeta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare