To je to što me zanima!

Auto iz Povratka u budućnost ponovno se vraća na ceste

Nakon 26 godina od snimanja kultnog filma posrnula sjevernoirska tvrtka DeLorean opet je oživjela. Proizvodnja 'automobila iz budućnosti' krenut će 2013. godine
Vidi originalni članak

Marty, u ovoj kratkoj ulici moramo uhvatiti brzinu od 141 km/h, pa ćemo uz pomoć 1,21 gigavata struje nastale od udara groma otputovati u budućnost, slavodobitno je legendarni dr. Emmett Brown objasnio zbunjenom Martyju McFlyju u kultnom znanstveno-fantastičnom filmu “Povratak u budućnost”.

Njihov “vremeplov”, DeLorean DMC-12, jedva je dogurao do tih 141 km/h, a za put kroz vrijeme trebalo mu je električne energije dovoljno da cijelu Hrvatsku opskrbljuje strujom cijelu godinu.

No 26 godina nakon snimanja jednog od najpopularnijih filmova ‘80-ih godina, posrnula sjevernoirska tvrtka DeLorean ponovno je oživjela. Razbudio ju je britanski entuzijast Stephen Wynne (55), koji je još 1996. godine otkupio prava na ime i logo, a uspio je dobiti i sve preostale dijelove i tvorničku opremu. Godinama je razvijao projekt novog DeLoreana, koji je nedavno napokon predstavio javnosti.

- Zadržali smo 80 posto originalnog dizajna i gotovo cijelu unutrašnjost. Taj dizajn je i tad bio revolucionaran, a danas će biti i svojevrsni spomenik legendarnom filmu - rekao je Wynne, koji se nada da će novi DeLorean EV krenuti u proizvodnju 2013., dvije godine ranije od radnje filma “Povratak u budućnost 2”.

Motor će biti električni, s najsuvremenijom tehnologijom. Ići će puno brže od onih 141 km/h, čak 201, a trebat će mu puno manje od 1,21 gigavata struje. Baterija se puni na običnu utičnicu, s jednim punjenjem EV može voziti oko 200 km, a stajat će oko 70.000 eura.

Bio je nepouzdan, kvario se i DeLorean je propao

Originalnu tvrtku DeLorean 1975. godine utemeljio je sumnjivi američki biznismen John DeLorean. On je od sjevernoirske vlade uspio iskamčiti 100 milijuna funti poticaja i otvorio tvrtku kraj gradića Dunmurryja. No iako su dizajnom bili ispred svog vremena, auti su bili jako loši i stalno su se kvarili. Proizvedeno je 9200 vozila, a tvrtka je propala tri godine prije snimanja kultnog filma.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • user_130053 26.10.2011.

    Jednom propast, zauvijek propast. Radije si pogledajte novi model od Tesle, model S!

  • brko1 26.10.2011.

    Bio je jedan i u Rijeci!

  • trnita 26.10.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare