To je to što me zanima!

Badnjak u svemiru: Astronauti nastavljaju s popravkom ISS-a

Rick Mastracchio će zbog problema sa svojim odijelom nositi rezervno. Ovo je drugi put da astronauti na ISS-u moraju na Badnjak u svemirsku šetnju zbog radova
Vidi originalni članak

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji krenuli su na drugu, a nadaju se i zadnju svemirsku šetnju, koja će biti potrebna da poprave sustav hlađenja postajeRick Mastracchio i Mike Hopkins u subotu su obavili i pola posla koji je bio predviđen za drugi izlazak iz postaje pa NASA očekuje da će sve biti gotovo tijekom današnjih radova. No, pri povratku u postaju Mastracchijevo odijelo je imalo problema s vlastitim hlađenjem pa će on u utorak nositi rezervno koje su morali pripremiti. 

Zbog pokvarenog ventila, jedan od dva sustava hlađenja na 100 milijardi dolara vrijednoj postaji se pokvario 11. prosinca. Znanstvenici su softverski pokušavali kontrolirati protok amonijaka koji se koristi za hlađenje, no to im nije uspijevalo. 

Astronauti će nakon izlaska iz postaje preuzeti rezervni modul koji se nalazi na vanjskom dijelu postaje. Nakon što ga instaliraju na prazno mjesto, morat će spojiti instalacije te bi sustav trebao potpuno proraditi.

Ovo je druga svemirska šetnja u kojoj astronauti moraju raditi na Badnjak. Prije 14 godina su Steve Smith i John Grusfeld proveli 8 sati kako bi obavili radove na teleskopu Hubble.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • nikolajev_13 12.01.2014.

    I ja bih u svemir, ali za Novu godinu. :DDD

  • freddo 25.12.2013.

    setnja u svemiru .svaka cast.na to ne bih pristao ni da mi plate u suhom zlatu.

  • registrykiller 24.12.2013.

    mogu to oni!

Komentiraj...
Vidi sve komentare