To je to što me zanima!

Bananom protiv AIDS-a? Novi voćni lijek ubija opasne viruse

Njegov ključni sastojak je protein banana lecitin (BanLec) čije je djelovanje protiv HIV-a otkriveno prije pet godina. No, BanLec je tada uzrokovao užasne nuspojave
Vidi originalni članak

Znanstvenici tvrde da su stvorili "čudesan lijek" iz banana koji može ubiti brojne viruse, uključujući i one koji uzrokuju hepatitis C, gripu i AIDS. Nadaju se kako bi novi lijek mogao postati ključan u zaštiti čovječanstva od nekih najopasnijih bolesti. 

Njegov ključni sastojak je protein banana lecitin (BanLec) čije je djelovanje protiv HIV virusa otkriveno još prije pet godina. No, BanLec je tada uzrokovao užasne nuspojave koje su znanstvenici sada uspjeli riješiti, piše Daily Mail.

Stvorili su novu verziju BanLec-a, a ona je svoju djelotvornost već pokazala kod miševa koji, zahvaljujući lijeku, nisu dobili gripu iako su bili izloženi virusu.

Lijek funkcionira tako da se "lijepi" za molekule šećera koje se nalaze na površini nekih od najsmrtonosnijih virusa na svijetu. Kad se veže za virus, on se od tog trenutka smatra bezopasnim i imunološki sustav na njega lako može djelovati.

Istražitelji vjeruju kako bi novi lijek mogao biti djelotvoran i protiv Ebole. Upozoravaju i da jedenje banana nema isti efekt jer u njihovom lijeku koristi se modificirana verzija BanLec-a. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare