To je to što me zanima!

Bijeli Božić u svakom kutu Zemlje nije samo lijepa bajka

Klimatolozi ističu da snijeg može padati na najneobičnim mjestima u najneobičnije vrijeme i da bijeli Božić u većini dijelova Zemljine kugle nije nemoguća pojava
Vidi originalni članak

Vjerojatnost da se cijeli svijet probudi uz bijeli pokrivač je vrlo mala, a klimatolozi tvrde da to nije nemoguće. Da bi bijeli pokrivač zatrpao zemlju temperature trebaju biti dovoljno niske, a vlage više u zraku.
- U svakom dijelu svijeta u nekom trenutku Zemljina postojanja bilo je snijega - tvrdi Caspar Amman, istraživač u Nacionalnom centru za atmosferu.

Zadnji put kad je cijela Zemlja bila kao gruda snijega bilo je to prije 600 ili 700 milijuna godina i ljudi mogu biti sretni da to nisu doživjeli jer bi se vjerojatno svi smrznuli.
Prema nekim simulacijama vulkanska super erupcija može blokirati većinu sunčeve svjetlosti s pepelom u atmosferi i ohladiti zemlju. Ali Amman tvrdi da tropski oceani imaju dovoljno topline s kojom bi se moglo izdržati nekoliko godina i uz ograničenu sunčevu svjetlost.

Svugdje sniježi

Klimatolozi ističu da snijeg može padati na neobičnim mjestima u neobično vrijeme. Snijeg pada u većini zemalja, izuzmu li se područja jugoistočne Azije i neki otoci u južnom Pacifiku, ali ne zadržava se svugdje nužno na tlu.

- Sve što znamo temelji se na nekoliko posljednjih desetljeća. Lansiranje satelita 1960. godine omogućilo nam je da dobijemo podatke, a prije toga sve temeljimo na zapisima - kaže klimatolog David Robinson.

Klimatolozi preporučaju da nema smisla uzimati skupe last-minute aranžmane, već treba vjerovati u čudo i bijeli Božić, jer kao i sve vezano uz znanost, tako ni snježni pokrivač u cijelom svijetu nije potpuno nemoguć.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • amsterdam110 23.12.2010.

    kakve veze ima ovaj clanak sa sportom

Komentiraj...
Vidi sve komentare