To je to što me zanima!

Biopsija povijesti: U ledenom čovjeku otkrili neljudske gene

U Ötzijevoj zdjelici našli su gensku 
mutaciju koju je uzrokovala bakterija iz usne šupljine. Ledeni čovjek živio je prije 5300 godina. Mumija je sada bila na biopsiji
Vidi originalni članak

Ötzi je visok 160 centimetara, težak 50 kilograma, živio je u ledenom dobu. Živio je prije 5300 godina, a njegovo mumificirano tijelo sada je u muzeju u talijanskom Tirolu.

Mumija je prije nekoliko dana bila na biopsiji, a dijelovi zdjelice iznenadili su liječnike. Ötzi ima neke gene koji nisu ljudskog podrijetla. No nisu ni izvanzemaljskog. Na mumiji su našli takozvani metagenom, odnosno gensku mutaciju. Za nju je kriva bakterija koja inače živi u ustima i uzrokuje paradentozu. U zdjelicu je došla krvotokom.

- Ovo je dokaz da je Ötzi patio od paradentoze, ali da su ga boljeli i ligamenti i vilična kost. No umro je od strijele u ramenu - rekao je Frank Maixner, vođa istraživanja. 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • unknown agent 22.07.2014.

    e ja ne kuzim, nije ljudskog nije ni inzvanzemaljkog porjekla a covjek je, pa sta je onda bokte i kak vi znate da nije izvanzemaljskog porjekla kad do sad nismo vidili izvanzemaljce, bar mi obicni smrtnici :D

  • žarulja 21.07.2014.

    najnovija istraživanja pokazuju da nije on imao paradentozu nego njegova susjeda. Bakteriju mu je prenjela na jedan njegov dio tjela blizu zdjelice prije nego što je naišao njen muž. On mu je prenio strelicu u rame.

  • misko2k 21.07.2014.

    Možda je i umro od toga šta nije prao zube, a strijela je bila samo trofej ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare