To je to što me zanima!

Bombarder iz II. Svjetskog rata izvukli su iz kanala La Manche

Njemački bombarder Dornier Do-17 pronašli su u blizini Goodwin Sandsa, a srušen je 1940. godine u Bitci za Britaniju. Još nisu poznate točne oznake zrakoplova
Vidi originalni članak

Znanstvenici iz britanskog Muzeja RAF-a su s dna kanala La Manche izvadili olupinu njemačkog bombardera iz Drugog svjetskog rata imena Dornier Do-17, izvještava BBC.

Zrakoplov su pronašli u blizini Goodwin Sandsa, a otkrili su ga ronioci još 2008. godine. Bombarder je srušen 1940. godine za vrijeme Bitke za Britaniju. Ne znaju se točne oznake zrakoplova, a pretpostavlja se kako je riječ o 5K-AR-u, čija dva člana posade nisu preživjela pad, a druga dvojica su zarobljena . Bitka za Britaniju je bila zračna bitka između njemačkih i britanskih snaga, trajala je od srpnja do listopada 1940. godine i rezultirala je njemačkim porazom. Njemačka je namjera bila nakon zračnih napada izvršiti invaziju na Britaniju. Prvi je to neuspjeh Blitzkriega, a osvetu su nacisti tražili bombardirajući britanske gradove. 

Tim iz muzeja posljednjih tjedana ometali su snažni vjetrovi, a bilo je teško odrediti i na koji način izvaditi hrđavi Dornier Do-17 s dna mora. Naposljetku zrakoplov su izvadili za samo sat vremena. Motori su otpali, a izvadit će ih posebno.


Idi na 24sata

Komentari 12

  • bosanac laki 18.06.2013.

    nek ga odmah daju u staro željezo...

  • AlfaVuk 12.06.2013.

    Oprostite , to je English Channel, i to je British territory. Samo žabari ga zovu "la manche"...

  • MusKarac_2 11.06.2013.

    Ne, nego ne kuzim kak se svakome da ispravljat novinare, ionak svi vide i znaju da su nepismeni. Btw, da lingvist ;) nisam se mogao u onom trenutku sjetiti druge riječi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare