To je to što me zanima!

Brazil: Uhitili šefa Facebooka, nisu dali podatke Whatsappa

Brazilske vlasti već nekoliko mjeseci traže podatke iz WhasAppa zbog istrage krijumčarenja droge, no problem je u tome što WhatsApp nema zapis poslanih poruka
Vidi originalni članak

I dok Apple vodi svoju pravnu bitku oko zaštićenih podataka u iPhoneu napadača iz San Bernardina, u Brazilu je policija privela Facebookovog potpredsjednika za Latinsku Ameriku, Diega Dzodana, jer kompanija sudu nije predala korisničke podatke iz WhatsAppa. 

Kako prenosi Engadget, problem je u tome što WhatsApp radi potpunu enkripciju poruka između korisnika i nemaju zapis poslanih poruka. Čak i da mogu dobiti pristup određenom uređaju, zaštita je vjerojatno preteška za probijanje. Inače, WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, a iz kompanije su rekli da ne mogu dati informacije koje nemaju. 

Zahtjev da predaju podatke dobili su prije još četiri mjeseca, a radilo se o istrazi krijumčarenja droga. Sud je potom još nekoliko puta slao isti zahtjev i uveo kaznu Facebooku koja se popela na 253.000 dolara dnevno, da bi sve kulminiralo tjeralicom protiv Dzodana.

Brazilske su vlasti još u prosincu na dva dana zabranile rad WhatsAppu koji ima 93 milijuna korisnika u Brazilu. 
Nakon privođenja Dzodana, oglasili su se i iz Facebooka, navodeći da su razočarani ekstremnim mjerama i dovođenjem njihovog čelnika u policijsku postaju. 
 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • fsociety 02.03.2016.

    e ne nema zapisa al se svaki dan u odredeni sat poruke spremaju na cloud...

  • pericaxx77 02.03.2016.

    to je u RH,di su oni iza nas.Mi imamo FINU

  • mindwalk 02.03.2016.

    Pošto se radi o Brazilu nekako sumnjam da se radi o policiji koja želi uhvatiti krijumčare droge. Prije bih rekao pokušaj pribavljanja informacija jedne kriminalne skupine o drugoj kriminalnoj skupini ili osveta. Nisam znao da whats app ima kriptirane poruke korisnika bez uvida u originalan sadržaj. Za pohvalu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare