To je to što me zanima!

Britanci će početi testirati najveću bateriju u Europi

Skladištenje velikih količina energije iz vjetra i sunca dosad je bilo problematično na dulje vrijeme. Britanci će početi testirati bateriju kapaciteta čak 6 megavata
Vidi originalni članak

U engleskom gradu Leighton Buzzardu uskoro će početi testiranje najveće europske baterije, koja bi mogla transformirati električnu mrežu Velike Britanije, ali i biti snažan 'vjetar u leđa' obnovljivim izvorima energije. Testiranjem će se ispitati metode pohrane električne energije na duže vrijeme čime bi se dodatno stabilizirao sustav, jer je pronalazak načina za pohranu energije iz sunca i vjetra ključ u osiguranju stalnog izvora energije, piše Guardian.

Skladištenje energije s male razine laptopa i telefona na industrijskoj razini dosad je bilo teško, ali tri tvrtke u Leighton Buzzardu to žele promijeniti. Koristeći litij-mangan tehnologiju, jedna od najvećih baterija dio je projekta vrijednog 18,7 milijuna funti. S&C Electric Europe, Samsung SDI i Younicos prve rezultate iz baterije kapaciteta 6 megavata očekuju za tri godine. Uspije li projekt, tehnologija i znanje vezani uz ovakve goleme baterije mogli bi se proširiti po svijetu. Navodno bi to moglo Britancima donijeti uštede od 3 milijarde funti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Rafo 30.07.2013.

    Valjda MWh...

  • NezZvo1349 30.07.2013.

    Tako i treba, a ne da se vode ratovi zbog ulja itd. samo malo pameti a i novca heh. Čujem da će ovo kod nas nakon izgradnje podzemnih tunela xaxaxa

  • Vražji Vrag 30.07.2013.

    Pogledajte zadnje izdanje časopisa "majstor". Tamo su opisane baterije velikog kapaciteta koje imaju odziv pri punjenju i pražnjenju od 20ms, a mogu se potpuno isprazniti te ponovo puniti i tako preko 30 godina (čak i više). Glavni sastojak - vanadij. Kapaciteti su za sada 130KWh i više, za potrebe kučanstava i malih postrojenja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare