To je to što me zanima!

Budućnost prijevoza: U samo 6 sati moći ćemo obići svijet

Još 1997. inženjer Daryl Oster patentirao je sustav prijevoza kroz vakuumske cijevi koji funkcionira slično Maglev vlakovima, samo što se kroz vakuum kreću puno brže
Vidi originalni članak

Uspiju li kreatori projekta ETT (Evacuated Tube Transport) ostvariti svoj revolucionarni način prijevoza kroz vakuumske cijevi, u budućnosti bi mogli putovati između New Yorka i Los Angelesa za samo 45 minuta, odnosno od Zagreba do Londona trebalo bi nam 15-ak minuta. Put oko svijeta trajao bi oko šest sati, piše Daily Mail.

Kažu da je putovanje vakuumskim cijevima sigurnije, jeftinije i tiše od vlakova ili aviona. Kapsule u kojima bi moglo putovati do šestero ljudi trebale bi doseći brzine od 6500 km/h, uz korištenje puno manje energije od sadašnjih masovnih transportnih sustava. Kapsule bi se kretale slično kao Maglev vlakovi, tj. levitirale iznad tračnica korištenjem magnetnih sila. Kretanje kroz vakuum u kojem nema otpora trebalo bi biti puno brže i jeftinije. 

Ideja je da sustav bude poput goleme mreže autocesta, a kapsule bi se automatski preusmjeravale, prema našim željama. Također, tvrde i da bi putnici bili izloženi minimalnim G silama, iako su brzine ogromne. Također nije jasno i što bi se dogodilo u slučaju potresa, ili neke nesreće. Pokušajte samo zamisliti kapsulu koja izleti iz cijevi pri takvoj brzini.

Sustav je osmislio i ime mu dao inženjer Daryl Oster još tijekom 1990-ih, a patentirao ga je 1997. godine, u nadi da će skupiti financijsku potporu. No, dosad tehnologija još nije zaživjela. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • user_111301 08.05.2012.

    koga bi avioni nosali i s kim bi onda padali ako ovo zaživi

  • Ante40 23.04.2012.

    Ono.. pokvari se uređaj za usporavanje...

  • user_140683 22.04.2012.

    Dođe neki tip i napravi rupicu u cijevi i ode sve kvragu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare