To je to što me zanima!

Budućnost vjetrenjača: Neće imati elise, nego će se tresti

Ovakve vjetrenjače bit će jeftinije za izradu i moguće ih je postaviti više na istoj površini te su tiše. Jedini je nedostatak što proizvode oko 30 posto manje energije
Vidi originalni članak

Iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora često nije jeftino. Od skupih solarnih panela do visoke cijene postavljanja vjetrenjača. Sada se znanstvenici nadaju da će znatno smanjiti troškove vjetrenjača tako da s njih uklone lopatice i iskoriste jedan fenomen koji uzrokuje da se vjetrenjače jako tresu.

Startup Vortex iz Španjolske razvio je visoke vjetrenjače bez lopatica - to su bijeli stupovi postavljeni u zemlju, a izgrađeni su tako da mogu oscilirati u tlu. To se događa jer ih trese jačina vjetra. To je fenomen koji arhitekti pokušavaju izbjeći kod gradnje zgrada kako se građevina ne bi tresla previše, prenosi Independent .

Na ovim vjetrenjačama nove generacije turbine nemaju lopatice, nego koriste posebne magnete uz pomoć kojih se stupovi tresu koliko god je to moguće bez obzira kojom brzinom puše vjetar.

Kako stupovi vjetrenjače vibriraju tako se njihova trešnja pretvara u struju i to tako da prikupljena energija bude oko 40 posto jeftinija nego kada se koriste klasične vjetrenjače s krilima, tvrde u Vortexu.

Vortex

Također, ističu da su takve vjetrenjače jeftinije za izradu jer su lopatice skupe, te da se manje troši na održavanje.

S obzirom na njihov dizajn bit će moguće postaviti ih više na istoj površini, a bit će i tiše. Jedini je nedostatak u odnosu na vjetrenjače s lopaticama što proizvode oko 30 posto manje energije. Nadaju se isporučiti prve manje modele na tržište sljedeće godine, a veće modele 2018. godine.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • vave10 21.05.2015.

    da su bile sad u nepalu bilo bi koristi i efikasnopsti od njih

  • akreca 21.05.2015.

    ja imam dizajn vjetrenjaca koje bi bile extremno jeftine, dovoljno energetski efikasne i jednostavne za montazu i odrzavanje. radi se samo o iskoristavanju razlike visinskog pritiska. ista stvar se moze primjeniti i na moru ali problem bi bio samo dosta veliko uznemiravanje morskog ekosistema.

  • 21.05.2015.

    Poljaci imaju bolji izum koji daje više struje a ne manje, imaju jedan rotirajući valjak koji stoji okomito na površinu i vrti se snagom vjetra. Dakle neznatno je širi od ovoga a daje daleko više struje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare