To je to što me zanima!

Bug, kolačići, spam: Kako su nastali popularni tech nazivi

Jeste li znali da je prvi bug doista uzrokovao kukac, da su kolačići nazvani po stvarnim keksima ili zašto neželjenu poštu zovemo spam, a miša baš miš?
Vidi originalni članak

Ova stranica koristi kolačiće, sigurno ste u zadnje vrijeme pročitali na mnogim stranicama kojima ste surfali, pa možda čak i naučili da su to komadići informacija koje vaš internet preglednik sprema o vama, odnosno stranicama po kojima ste surfali. Ali zašto se zovu baš kolačići, odnosno cookies?

Pravog objašnjenja nema, osim onog kako je programere na počecima interneta način na koji se spremaju ti podaci podsjećao na način na koji se u kineskim restoranima spremaju njihovi kolačići sreće

Greška odnosno kvar na kompjutorskom programu zove se još i bug, a iza toga stoji razumnije objašnjenje - prvi je bug, što na engleskom znači kukac, uzrokovao jedan moljac!  Dogodilo se to daleke 1947., a zaglavljeni moljac uzrokovao je jednomjesečni zastoj u radu tadašnjeg računala. Taj se moljac i danas čuva u muzeju Smithsonian.

smithsonianstore

Još jedna životinja udomaćila se u računalnom nazivlju - miš. Osim što izgledom podsjeća na tu životinjicu, miš je svoje ime dobio i jer mu je zadatak po ekranu loviti mačku, odnosno CAT, kako se u vrijeme nastanka miša zvao kursor.

Neželjenu poštu ili beskrajno zatrpavanje besmislenim objavama nazivamo spam jer je Spam američka marka konzerviranih mesnih proizvoda kojima je bila zatrpana Europa nakon drugog svjetskog rata. Šunku iz limenke spam proslavili su Monty Pythonovci u skeču o restoranu koji na jelovniku ima samo jela koja sadrže tu šunku, a upravo na taj skeč pozivali su se oni koji su u počecima interneta one koje su gnjavili stalno istim porukama prozvali - spamerima.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Just Delete Me 22.01.2015.

    Mogli ste i spomenuti 10 poznati trackera koja vaša stranica koristi, a nađe su to i koji bug. Prolazi sve kroz filter :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare