To je to što me zanima!

Cassini na Saturnovu mjesecu Titanu otkrio "tropsko jezero"

Znanstvenici su dosad vjerovali da tekući metan može biti samo na polovima. Ovo jezero upućuje na to da ima stalni podzemni izvor metana na mjesecu Titanu
Vidi originalni članak

Nasa-ina letjelica Cassini otkrila je, pretpostavljaju znanstvenici, jezera tekućeg metana u "tropskom", odnosno ekvatorskom području Saturnova mjeseca Titana. Jezero koje su otkrili dugo je 60 i široko 40 kilometara te duboko barem metar.  

Ledeni mjesec ima gustu atmosferu od dušika i metana, a iako je geološki mlad njegova površina puna je planina i vulkana koji, pretpostavlja se, izbacuju metan umjesto lave. 

Znanstvenici nisu očekivali da bi na ovom području mogli naći tekući metan jer su dosadašnji modeli upućivali na to da bi on u takvom obliku mogao biti samo na polovima. Dosad su otkrili kako Titan ima svoj metanski ciklus, kao što Zemlja ima hidrološki. Metan isparava te potom pada kao kiša na drugim mjestima.

Ove "oaze" kako su ih nazvali vjerojatno imaju podzemni izvor metana, smatraju znanstvenici, jer bi metan na tom području trebao isparavati. 


Idi na 24sata

Komentari 7

  • ZMIJA1 20.06.2012.

    jel se može kupati u njemu?

  • dragons_breath 15.06.2012.

    A, bil se valjalo brćnit zerca u tom jezercu ? :)

  • trollzor333 15.06.2012.

    metanska oaza..krasno :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare