To je to što me zanima!

Cassini snimio ogromne udare munje usred oluje na Saturnu

Procjene su da je snaga munje jednaka najsnažnijim zabilježenim na Zemlji. No znanstvenici se nisu nadali da će ikad uloviti munju na dnevnoj strani planeta
Vidi originalni članak

Fotografirati munje tijekom oluje teško je i na Zemlji, a NASA-ina letjelica Cassini uspjela je fotografirati munje tijekom dosad najveće oluje na Saturnu. 

Plava točka koja se vidi na slikama označava munju te je to prvi put da su znanstvenici uočili munju u vidljivom spektru na strani obasjanoj Suncem.

- Nismo mislili da ćemo uspjeti snimiti munje na dnevnoj strani Saturna, već samo na noćnoj. Činjenica da je Casini uspio uloviti ovu grmljavinu, znači da je bila iznimno jaka.  - kaže Ulyana Dyudina. 

Oluja na Saturnu bila je prošle godine, a plava točka, tj. munja, najsjajnija su 6. ožujka, a uspjeli su je uočiti kroz plavi filter kamere na letjelici. 

Procjena je kako je snaga bila usporediva s najsnažnijima na Zemlji, oko 3 milijarde W, a uočili su ukupno osam udara groma. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MIZANTROP_1 22.07.2012.

    Pa sinoć se jasno vidilo na Velebitu kako siva i grmi. jel to to?

  • crnabitanga 22.07.2012.

    Što je sad na kraju, munja ili grom??? Munja je električno pražnjenje, a grom je zvuk koji prati udar munje. Dakle, teško da su u svemiru snimili udar groma.

  • ZMIJA1 21.07.2012.

    plava munja na Saturnu, čudo

Komentiraj...
Vidi sve komentare