To je to što me zanima!

Crni scenarij: Suše će biti sve češće, a oporavak sve sporiji

Nastavi li se zagrijavanje planeta, vrijeme između suša moglo bi postati kraće od vremena potrebnog za oporavak što bi moglo dovesti do umiranja drveća i rasta emisija stakleničkih plinova
Vidi originalni članak

Kako će klimatske promjene zagrijavati naš planet, znanstvenici očekuju da će suše na sve češće i ozbiljnije pogađati određene dijelove našeg planeta. Nova studija, koju je vodila NASA, otkriva i da će oporavak nakon takvih sušnih razdoblja biti sve sporiji. 

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature, pokazuje da bi vrijeme između suša moglo postati i kraće od razdoblja koje je potrebno da se to područje oporavi što će dovesti do umiranja drveća i dodatnog povećanja emisija stakleničkih plinova. 

Znanstvenici su analizirali vrijeme oporavka u određenim područjima, a da bi predvidjeli kako će se ono razvijati koristili su klimatske modele koji se temelje na NASA-inom satelitu Terra. Otkrili su kako je oporavak najsporiji u visoko na sjevernim širinama i u tropskim područjima gdje su klimatski sustavi već ugroženi. Ostanu li stvari kakve jesu, što se tiče zagrijavanja planeta, otkrili su da će suše biti sve češće, prenosi IBI Times.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 17.08.2017.

    Koga ovi pituravaju?zemaljska kugla je pokrivena 72% vodom,ako su zagrijavanja zar voda ne isparava i kondezira se,i mora se vratiti na zemlju u bilo kojem obliku,pa mislim stvarno mi je pun q teorija razno raznih

  • Gender bender_1 17.08.2017.

    Ja se ne brinem zbog klime,kupio sam je nedavno i jos je pod garancijom redovno servisirana..

  • Dalibor0704 16.08.2017.

    Ne vidim u čemu je problem? Što više suše to manje ljudi, majka priroda je veliki kompenzator. Još kada nestane prirodna pitka voda, a flaširana bude skuplja od rakije, to će tek biti drama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare