To je to što me zanima!

Crni scenarij: Temperature će u gradovima rasti za 8 stupnjeva

Zadrži li se sadašnji trend, ovo je najgori slučaj koji bi mogao pogoditi ljude koji žive u velikim gradovima. Dio rasta se odnosi na betonizaciju, a većina na globalno zagrijavanje
Vidi originalni članak

Zahvaljući globalnom zagrijavanju i betonizaciji, temperatura bi u velikim gradovima do kraja stoljeća mogla porasti za sedam do osam stupnjeva Celzija, tvrde znanstvenici. 

Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenarij, temeljen na zadržavanju postojećih trendova emisije stakleničkih plinova. 

Porast od oko pet stupnjeva Celzija pripisuje se globalnom zagrijavanju, a ostatak na 'betonizaciji', kada asfalt i beton potisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline, napisali su znanstvenici u časopisu Nature Climate Change. 

Predviđanje se odnosi na najveće svjetske gradove, rekao je Francisco Estrada s Instituta ekološke studije u Nizozemskoj, vodeći autor studije. 

Takav razvoj događaja imao bi goleme posljedice po zdravlje stanovnika i energetsku potršnju, rekao je Estrada. Gradovi zauzimaju samo jedan posto svjetske površine, ali troše 78 posto svjetske energije i proizvode 60 posto ukupne emisije stakleničkih plinova.

Za svoju studiju Estrada i njegov tim analizirali su podatke iz 1692 najveća svjetska grada i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 30.05.2017.

    bolje biti negdje u uvali na plaži nego u centru grada ali kazu da ce ovo ljeto bit kao 1950 i 2003 ali nevjerujem vidit cemo

  • scythe 30.05.2017.

    I što ako "znanstvenici" nisu u pravu? Kome se žalit? ... Kakve posljedice za svoja promašena predviđanja i sulude tvrdnje će ti "znanstvenici" podnijeti ... Ili, drugim rječima; možeš trabunjat što god hoćeš; ionako nema nikakve odgovornosti.

  • belizagrebgrad 30.05.2017.

    Zato Mile gradi fontane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare