To je to što me zanima!

CroAI: Naši poduzetnici moraju više lobirati i tražiti od države

Nismo zadovoljni načinom na koji se pozicioniraju startupovi i inovacije, a i porezne obveze su prevelike i prepreka da bi tvrtke i pogotovo zaposlenici bili u boljem položaju, upozorio je Damir Sabol
Vidi originalni članak

Poduzetnici u Hrvatskoj za umjetnu inteligenciju (AI) kao i za bolje poslovno okruženje moraju više lobirati prema državi te uz ekspertize i znanja i više od nje zahtijevati kako bi i politika shvatila važnost promjena i donijela fleksibilnije okvire, poručio je u četvrtak sa skupa o AI predsjednik nove udruge CroAI Mislav Malenica.

Udruga za umjetnu inteligenciju CroAI (AI-artificial intelligence-umjetna inteligencija) osnovana je prošle godine i trenutno okuplja 30-ak tvrtki koje se uz ostalo bave umjetnom inteligencijom, a imaju i dosta "podržavajućih" članova koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz njezinu adekvatnu primjenu.

Malenica je na skupu o AI, prvom u organizaciji te udruge, koji je okupio više od sto sudionika iz raznih sektora, uključujući i brojne direktore, članove uprava, startupove i one iz državnih institucija, naglasio  da je CroAI već napisao svoj 'manifest' kao dokument koji predlaže 11 inicijativa za razumijevanje i primjenu umjetne inteligencije.

"Umjetna inteligencija će u idućih 20, a možda i više godina biti jedna od glavnih tehnologija za promjene u svijetu i Hrvatska se, kao i drugi u Europi, u to može i mora aktivnije uključiti. Mi se možda ne možemo mjeriti s Njemačkom koja na tome već dosta radi i može ponuditi i bolje plaće, ali smatramo da sa svojim resursima i položajem može postati centar za razvoj i testiranje rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, i to ne samo za Europu nego i u svijetu. Tu priliku ne bi trebali propustiti, a u tome može itekako pomoći i država", ocijenio je Malenica.

Kazao je i da je CroAI osnovana upravo zato da struka ima prave predstavnike za jaču komunikaciju s politikom, o čijim odlukama i ovisi koliko će se uspješno i kada umjetna inteligencija u Hrvatskoj, ali i šire, primjenjivati.

Damir Sabol, osnivač u svijetu priznatih tvrtki Microblink i Photomath, te Izabel Jelinić suosnivač i tehnološki direktor jedne od najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki Infobip, na skupu su također komentirali da je potrebna bolja komunikacija i više razumijevanja novih tehnologija od strane politike i države, ali i upozorili da su bez obzira na sve i za umjetnu inteligenciju najvažniji ljudi, njihova znanja i motivacija da stvaraju rješenja na toj tehnologiji koja će donijeti koristi i za gospodarstvo i svakodnevni život.

"Nismo zadovoljni stanjem u Hrvatskoj niti načinom na koji se pozicioniraju startupovi i inovacije, a i porezne obveze su prevelike i prepreka da bi tvrtke i pogotovo zaposlenici bili u boljem položaju. Trebamo više prostora i fleksibilnije zakone s manje nameta i drugih opterećenja, inače će nam i dalje talenti odlaziti u druge zemlje raditi, registrirati tvrtke i slično", upozorio je Sabol, dodajući kako "stalno imamo dojam da nema stvarne političke volje da se stvari mijenjaju  i da se posluša što poduzetnici predlažu". 

Malenica je tome dodao i mišljenje da država treba biti servis koji pomaže privatnom sektoru i poduzetnicima, a ne da ih koči i kontrolira, što je, kako je kazao, slučaj u Hrvatskoj.

"Vrijeme je da se konačno u ovoj zemlji nešto promijeni i poslušaju poduzetnici, za koje mislim da su također propustili napraviti veće korake da postanu relevantan sugovornik državi, a i dosta su šutjeli. Kako umjetnu inteligenciju držimo velikom prilikom za razvoj raznih servisa u zemlji, od javnog zdravstva, pomoći starijima, do prometa, industrije i drugih primjena, vrijeme je i da poduzetnici postanu ambiciozniji i više zahtijevaju bolje okruženje i manja opterećenja", naglasio je Malenica.

Na skupu je bio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić, koji je na sve to kazao da će i umjetna inteligencija kao i druge moderne tehnologije imati svoje mjesto u budućim nacionalnim strateškim dokumentima, te da je Hrvatska kao članica EU-a i potpisala strateški dokument EU-a za umjetnu inteligenciju.

"Za 10-ak dana trebala bi se sastati radna skupina da razmotri prijedlog nacionalne strategije za umjetnu inteligenciju, a i idući tjedan će u Bruxellessu biti ministarska konferencija EU-a o toj temi, što je za sve veliki izazov", najavio je Antonić.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Xsavi Zelton 20.02.2020.

    Nisam stručnjak već entuzijast za AI, ali brine me kada dođe vrijeme za „Umjetnu opću inteligenciju” (AGI) na hrvatskom jeziku. Po mom mišljenju komunikacijski problemi kao što su „dvostruka negacija” ili pak „slaganje sa savješću” mogu biti ozbiljni, inače sam za deregulaciju tržišta

Komentiraj...
Vidi sve komentare