To je to što me zanima!

Čudo iz Švedske: Presadili joj maternicu i rodila je dječaka

Majka (36) se rodila bez maternice i liječnici su joj presadili maternicu obiteljske prijateljice koja je prošla menopauzu. Dijete se rodilo prerano, ali je sve u redu
Vidi originalni članak

Žena u Švedskoj rodila je dječaka u transplantiranoj maternici. To je prvi takav slučaj u svijetu.

Majka (36) rodila se bez maternice, a presađena joj je od prijateljice koja je bila u šezdesetima. Dječak se prerano rodio i težio je samo 1,8 kg, a rodio se u rujnu ove godine. Presretni otac je izjavio da mu je sin čudesan i da njihov sin izgleda kao i svako drugo dijete, osim što će roditelji imati dobru priču za ispričati.

Identitet žene nije otkriven. Dijete je porodio tim liječnika kojeg predvodi profesor Mats Brannstrom već je poznat u javnosti jer se brine o nekoliko slučajeva žena kojima su presadili maternicu kako bi zatrudnile. Donorke su većinom bile majke pacijentica, a o jednoj smo pisali u veljači ove godine.

Ženama koje su rođene bez maternice dosad je jedina nada za roditeljstvo bila pronaći surogat majku ili posvojiti. Mnoge se žene odlučuju na ovaj radikalan i riskantan potez. Ima nekoliko liječničkih timova širom svijeta koje se bave ovakvim postupcima.

Majka koja je rodila imala je zdrave jajnike. Umjetnom oplodnjom liječnici su stvorili 11 zametaka koje su potom smrznuti. Tim liječnika iz Gothenburga zatim je napravio transplantaciju. Donorka je bila obiteljska prijateljica koja je prošla menopauzu prije 7 godina, a majka je morala primati lijekove protiv odbacivanja organa. Dijete se rodilo u 32 tjednu trudnoće carskim rezom nakon što su zabilježili komplikacije.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • ilmare 04.10.2014.

    Najljepša čuda koja se baziraju na znanosti UO , a sad i ovo...

  • mala gala 04.10.2014.

    Napredak medicine je čudesan,drago mi je zbog roditelja. U 32. tjednu nije neobičajeno roditi ni majkama bez komplikacija na početku pa je ovo definitivno velik uspjeh...

  • AnkicaMilušić 04.10.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare